Motivele pentru care titlul de „Maica Bunului Sfat” i se potrivește Mariei sunt expuse în decretul Ex quo Beatissima Vergine din 22 aprilie 1903, document semnat de cardinalul Serafino Cretoni, prefectul Congregației Riturilor de atunci, prin care Papa Leon al XIII-lea a adăugat invocația „Maica Bunului Sfat, roagă-te pentru noi!” în Litania Lauretană: „Din momentul în care fericita Fecioară Maria a acceptat planul etern al lui Dumnezeu și misterul Cuvântului Întrupat, de asemenea, a meritat să fie numită Maica Sfatului Bun. Mai mult, învățată prin vocea vie a Înțelepciunii divine, acele cuvinte ale vieții primite de la Fiul și păstrate în inimă le-a revărsat cu generozitate asupra aproapelui.”
 
Maria este cea care arată calea și luminează mintea femeilor evlavioase, discipolilor și apostolilor lui Isus. Decretul se referă și la episodul nunții de la Cana, în timpul căruia Maria pronunță ultimele cuvinte care i-au fost atribuite de Evanghelii: „Faceți tot ce vă va spune ”. Acest îndemn „este cel mai excelent și avantajos sfat. În cele din urmă, de pe cruce, Isus se adresează discipolului iubit spunându-i: „Iată, Mama ta”, invitându-i pe toți creștinii să urmeze calea indicată de Maria: calea umilinței, a tăcerii și a meditației.
 
Prin urmare, suntem foarte fericiți să o onorăm cu lauda, cântecul și rugăciunea noastră. Artiștii, de-a lungul timpului, s-au întrecut în reprezentări celebre ale acestei invocații. Și în catedrala noastră din Chișinău găsim o reprezentare artistică a acestei invocații. Icoana este ținută la loc de cinste în Capela „Maica Bunului Sfat”.
 
Printre operele de artă de seamă se află și o icoană din Genazzano, nu departe de capitala Italiei. În această icoană se înfățișează o figură a mamei care este întoarsă pe jumătate spre fiul ei și jumătate spre privitor, reflectând îngrijorarea Mariei atât pentru Isus, cât și pentru Biserică. Figurile în sine reprezintă Mama și Copilul după ce s-au întors de la templu, unde Maria a auzit tristele profeții ale lui Simeon. Ochii Mariei sunt pe jumătate văzuți, de parcă s-ar fi pierdut în contemplație, ținând sfat cu Dumnezeu. Micul Copil nu-și întoarce privirea privitorului, așa cum se întâmplă în atâtea imagini, mai degrabă el ne atrage privirile în sus spre Maria, ca și cum să ne spună să căutăm acolo Sfatul, chiar la Scaunul Înțelepciunii.
 
Să ne îndreptăm atenția, privirea, dorințele și intențiile noastre spre Maria!
 
Pr. Gabriel Cochiorca