Titlul de „Templu al lui Dumnezeu” acordat sfintei Fecioare Maria este în legătură cu Întruparea Cuvântului.
 
Din Sfânta Scriptură aflăm că Biserica a primit numele de templu sfânt: „Așadar, voi nu mai sunteți străini și nici oaspeți, ci sunteți concetățeni ai sfinților și oameni de casă ai lui Dumnezeu, zidiți pe temelia apostolilor și a profeților, piatra unghiulară fiind Cristos Isus. În el toată construcția, ca un ansamblu armonios, se înalță ca un templu sfânt în Domnul, în care și voi sunteți zidiți ca să deveniți o locuință a lui Dumnezeu prin Duhul” (Ef 2,19-21).
 
De asemenea, titlul de „templu al lui Dumnezeu” a fost atribuit fiecărui creștin în parte: „Nu știți că voi sunteți templul lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi? Dacă cineva distruge templul lui Dumnezeu, și Dumnezeu îl va distruge pe el. Căci templul lui Dumnezeu, care sunteți voi, este sfânt” (1Cor 3,16-17).
 
Preasfânta Fecioară Maria este un „templu sfânt” într-un mod cu totul special: de vreme ce l-a purtat pe Cuvântul lui Dumnezeu în sânul ei imaculat, ea a devenit adevăratul templu al adevăratului Dumnezeu pentru că l-a ținut pe Cuvântul lui Dumnezeu în inima ei și medita despre el (Lc 2,19.51) și pentru că ea l-a iubit cu ardoare pe Cristos și a respectat cu credință cuvântul său. Sub imaginea „templului” se sărbătorește maternitatea divină a sfintei Fecioare Maria și sfințenia vieții ei. Preasfânta Maria este numită sanctuar pregătit cu artă inefabilă de Dumnezeu pentru Fiul său, apoi mai este numită „templul slavei lui Dumnezeu pentru ascultarea credinței în misterul întrupării”.
 
Există numeroase formulare liturgice dedicate Maicii Domnului în ritualul roman; obiectul lor, unic și identic, vizează lucrarea lui Dumnezeu în Maria, cea plină de har, realizată în vederea lui Cristos și a Bisericii. Sfântul Ioan Paul al II-lea, la promulgarea Liturghierului Roman, a introdus formulare liturgice dedicate sfintei Fecioare Maria și titlurilor cu care a fost numită de-a lungul istoriei. Printre aceste titluri se află și cel de „templu al lui Dumnezeu”. Să nu uităm că Biserica este numită templul lui Dumnezeu, la fel și sfânta Fecioară Maria, dar și noi înșine. Suntem creaturi fragile cu un potențial divin!
 
Pr. Gabriel Cochiorca