În dimineața Joii Sfinte episcopul prezidează Liturghia Crismei, în prezența tuturor preoților și a persoanelor consacrate, iar preoții își reînnoiesc promisiunile.
 
Tot atunci sunt binecuvântate uleiul catecumenilor, bolnavilor și sfânta crismă, pe care preoții le vor folosi în parohii pe tot parcursul anului, pentru administrarea Sacramentelor. Acestea sunt uleiurile care însoțesc întreaga viață a comunității ecleziale.
 
După cum a fost menționat, preoții se vor întoarce în parohii cu uleiurile binecuvântate și în timpul Liturghiei Cinei Domnului, în după-amiaza zilei de joi, le vor purta în procesiune, astfel încât toți credincioșii să poată vedea acest mare dar.
 
Uleiul bolnavilor este semnul lui Dumnezeu care are grijă de omul în suferință și va fi folosit de preoți în vizitele la bolnavi.
 
Uleiul catecumenilor este semnul puterii de a continua să creștem. Binecuvântarea Uleiului catecumenilor ne amintește nu numai de botezul copiilor, ci și de necesitatea de a fi puternici în credință. Viața este un catecumenat care nu se termină niciodată și este nevoie de apropierea lui Dumnezeu.
 
Sfânta crismă este plină de parfum și, așa cum spune liturghia, de puterea Duhului. Este uleiul Botezului, al Mirului și al consacrării preoțești. Liturghia o definește ca un „semn sacramental al mântuirii și al vieții perfecte pentru copiii voștri (...). Fie ca ungerea cu ea să-i pătrundă, să-i sfințească, să-i consacre, astfel încât să răspândească parfumul unei vieți sfinte”.
 
Liturghia Crismei nu face parte din Triduum-ul Pascal, care începe tot în Joia Mare, cu Liturghia Cinei Domnului.

C. L.

Foto arhivă 2019