În conformitate cu Scrisoarea pastorală privind desfășurarea Anului Jubiliar al Milostivirii în Dieceza de Chișinău a episcopului de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, în ziua de 11 februarie 2016, comemorarea începutului aparițiilor sfintei Fecioare la Lourdes, a fost sărbătorit în dieceza noastră Jubileul bolnavilor, pentru a arăta astfel prețuirea celor, care după exemplul Slujitorului suferind, trăiesc în trupul lor boala.

În Parohia „Providența Divină” din Chișinău, la cele două liturghii – de dimineață și de seară – au fost înălțate spre cer rugăciuni pentru toți bolnavii, în special pentru cei din comunitate, fiind administrat și sacramentul Ungerii bolnavilor, iar în predici s-a accentuat valoarea suferinței ca participarea la suferința lui Cristos, dar și mesajul pe care Fecioara de la Lourdes îl transmite, și în contextul Postului Mare pe care îl trăim, și anume acela al convertirii. După sfânta Liturghie de dimineață, toți cei care au participat la sfânta Jertfă și au fost întăriți cu „pâinea îngerilor” au fost invitați la o agapă frățească în Clubul „Karol”, pentru a fi întăriți și cu hrana materială.

Jubileul bolnavilor în Parohia „Sfântul Alois Scrosoppi” din Chișinău a fost celebrat vineri, 12 februarie, prin vizitarea bolnavilor imobilizați la pat, ocazie cu care le-a fost impusă și cenușa pe cap.

În Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul creștinilor”, tot din Chișinău, a fost celebrată o liturghie pentru bolnavi, unii dintre ei fiind aduși de acasă special cu această ocazie, fiind administrat sacramentul Ungerii bolnavilor și înălțate rugăciuni speciale pentru cei suferinzi în trup.

O sfântă Liturghie și rugăciuni pentru bolnavi au avut loc și în parohiile „Preasfânta Inimă a lui Isus” din Stăuceni și „Adormirea Maicii Domnului” din Orhei.

În Parohia „Sfântul Anton de Padova” din Crețoaia, Jubileul bolnavilor va fi sărbătorit în Duminica I din Postul Mare, 14 februarie.

În Parohia „Sfinții Arhangheli” din Bălți, pe lângă sfânta Liturghie pentru bolnavi, a fost administrat sacramentul Ungerii Bolnavilor și a fost organizată o adorație a preasfântului Sacrament, în timpul căreia au fost înălțate rugăciuni speciale pentru bolnavi, veniți sau aduși în număr mare la biserică, primind la sfârșit binecuvântarea cu Isus euharisticul.

Fiind vizitați în vinerea I a lunii februarie, bolnavii din Stârcea și Glodeni au avut parte de câte o Liturghie specială, în timpul căreia Pr. Stanislav Obreja, la predică, a explicat de ce sfânta Fecioară de la Lourdes este ocrotitoarea bolnavilor.

Și în Parohia „Nașterea sfintei Fecioare” din Grigorăuca, cu filiala Petropavlovca, sfânta Liturghie a fost celebrată pentru bolnavi, după care a avut loc o masă cu dânșii, fiecare primind câte un mic cadou, urmând ca în Solemnitatea Coborârii Duhului Sfânt să fie celebrată și Ziua bolnavului.

Același sacrament al Ungerii bolnavilor a fost administrat în cadrul sfintei Liturghii și în Parohia „Sfânta Marta” din Slobozia Rașcov, după care, în timpul adorației preasfântului Sacrament, toți cei prezenți s-au rugat pentru suferinzii comunității.

În Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Bender, Jubileul bolnavilor va fi celebrat în Duminica I din Postul Mare, când vor fi aduși la biserică de către membrii „Legiunii Mariei”, special pentru acest eveniment, bolnavii din comunitate, cărora le va fi administrată Ungerea bolnavilor, iar după liturghie, într-o atmosferă de sărbătoarea, va fi organizată o agapă.

Pr. Petru Ciobanu