Sfântul Ioan Paul al II-lea, în Exortația apostolică Familiaris consortio scria: „Într-un moment istoric în care familia este supusă unor forțe care încearcă s-o distrugă sau s-o deformeze, Biserica – fiind conștientă de faptul că binele societății și al său este profund legat de binele familiei – simte că datoria ei arzătoare și urgentă este de a vesti tuturor planul lui Dumnezeu despre Căsătorie și familie, asigurându-i deplina vitalitate și promovarea umană și creștină, contribuind în felul acesta la reînnoirea societății și a poporului lui Dumnezeu” (nr. 3).

Pentru a vesti lumii contemporane în care, după cum spunea papa, „familia este supusă unor forțe care încearcă s-o distrugă sau s-o deformeze”, în Octava Crăciunului, Biserica celebrează în mod deosebit darul familiei, propunând modelul Sfintei Familii de la Nazaret – Isus, Maria, Iosif. În conformitate cu Scrisoarea pastorală privind desfășurarea Anului Jubiliar al Milostivirii în Dieceza de Chișinău, dată de episcopul Anton Coșa, ziua de 27 decembrie a fost proclamată ziua Jubileului Familiei, urmând ca în fiecare parohie a Diecezei de Chișinău să se celebreze acest Jubileu.

În Parohia „Providența Divină” din Chișinău, familia a fost cuvântul predominant la toate cele trei liturghii celebrate, predicile proclamate accentuând rolul familiei în societate și în Biserică, în educația creștină a copiilor, ca și în planul de mântuire al lui Dumnezeu. Și Rugăciunea universală a fost una specială, prin ea implorându-se harul lui Dumnezeu pentru fiecare „Biserică domestică”, după cum numește Conciliul al II-lea din Vatican familia. Spiritul de jertfă și de oferire care trebuie să caracterizeze fiecare familie a fost semnificat prin aducerea darurilor la altar de câte două familii. Fiecare sfântă Liturghie s-a încheiat cu binecuvântarea familiilor, iar începând cu ora 14.00, în sala mare a casei parohiale, a avut loc o întâlnire a familiilor din diferite generații, moment propice pentru a dialoga, pentru a împărtăși bucuriile și durerile, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu sau pentru a cere în rugăciune comună ajutorul harului său.

În Parohia „Sfântul Alois Scrosoppi” din sect. Buiucani al capitalei, parohul, Pr. Ștefan Socaciu, a adresat o invitație specială familiilor, îndemnându-le să participe în număr cât mai mare la sfânta Liturghie din Solemnitatea Sfintei Familii, care a fost animată de o familie din România, compusă din 11 persoane. Rugăciunea credincioșilor a fost la fel una specială pentru această ocazie specială. După liturghie, aceeași familie din România, care face parte din Calea Neocatecumenală, a dat o frumoasă mărturie vorbind despre importanța familiei, despre iubirea care trebuie să fie fundamentul acesteia, despre acceptarea planului lui Dumnezeu și deschiderea față de darul copiilor, cei nouă copii ai familiei fiind dovada grăitoare. Atmosfera familială de la sfânta Liturghie a caracterizat și agapa ce a urmat.

În Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul creștinilor” din sect. Botanica, pe lângă sfânta Liturghie celebrată pentru familiile din comunitate, încheiată cu binecuvântarea lor, a avut loc și o rugăciune pentru familii în fața Pruncului din iesle.

„A merge împreună pe drumul credinței” a fost motto-ul sub care s-a desfășurat Jubileul Familiilor în Parohia Crețoaia, la care au participat numeroase familii, majoritatea tinere. Chiar dacă unul dintre soți era de confesiune ortodoxă, mesajul a fost primit cu entuziasm de toți cei care au participat la Sf. Liturghie, predica părintelui Andrei axându-se pe aceiași tematică a unității familiei în credință și a familiilor din comunitate spre scopuri comune. Oferirea darurilor a fost organizată de cele mai tinere familii. După Sf. Liturghie, Jubileul familiilor a continuat în grădiniță unde copiii au prezentat o mică scenetă, apoi toți cei prezenți au participat la un moment de comuniune și o agapă fraternă. A doua zi, luni 28 decembrie, a fost rândul celor 4 familii din Cahul pentru a primi binecuvântarea acestui jubileu, toți învoindu-se de la serviciu pentru a putea participa la Sf. Liturghie, și La Sf. Spovadă, precum și la un moment de împărtășire fraternă.

În Parohia „Preasfânta Inimă a lui Isus” din Stăuceni, la îndemnul parohului, Pr. Roman Czajka, familiile au fost cele care au pregătit sfânta Liturghie, au animat-o, au proclamat lecturile și Rugăciunea credincioșilor. Înainte de binecuvântarea finală, toate familiile și toți credincioșii au recitat rugăciunea Papei Francisc pentru familii, iar după încheierea celebrării euharistice a urmat o întâlnire cu și între familii în incinta Centrului Social.

Și la Bălți, în Parohia „Sfinții Arhangheli”, sfânta Liturghie a fost una pregătită și animată de familii, la sfârșit, pe lângă binecuvântarea generală, fiecare familie, apropiindu-se de altar, a primit, separat, o binecuvântare specială. Drept cadou pentru familiile din parohie, copiii de la grădinița surorilor baptistine au prezentat un concert de Crăciun, după care copiilor li s-au oferit cadouri, toți ceilalți primind dulciuri.

În Parohia „Nașterea sfintei Fecioare Maria” din Grigorăuca, pe lângă sfânta Liturghie cu binecuvântarea familiilor, a avut loc și o adorație euharistică, pregătită și animată de familiile comunității.

În cele două comunități ale Parohiei „Sfânta Ana” – cea din Ungheni și cea din Sculeni –, în timpul sfintelor liturghii, familiile și-au reînnoit jurămintele de la Căsătorie și s-au consacrat Inimii Neprihănite a Mariei. După sfânta Liturghie, conform tradiției, a fost binecuvântat vinul prin mijlocirea sfântului apostol și evanghelist Ioan, din care au servit toți.

În Parohia „Regina sfântului Rozariu” din Stârcea și în Parohia „Nașterea sfântului Ioan Botezătorul” din Glodeni, Jubileul familiei a fost marcat prin sfânta Liturghie și prin binecuvântarea specială a familiilor.

În parohiile din Râșcani și Cupcini a fost organizat un program similar, fiecare familie din comunitate – catolice și mixte – fiind invitate dinainte, împreună cu copiii, indiferent de vârstă. La sfârșitul sfintelor Liturghii, după binecuvântarea generală a familiilor și a copiilor, fiecare familie s-a apropiat de altar, primind binecuvântarea specială.

În Parohia „Sfântul Caetan” din Rașcov Jubileul familiilor a fost marcat printr-o sărbătoare specială organizată pentru copii, cărora li s-au împărțit cadouri. La Râbnița, unde parohia îl are drept patron ceresc pe capul Sfintei Familii – sfântul Iosif –, biserica a devenit neîncăpătoare, după sfânta Liturghie, la fel ca și în alte comunități, fiecare familie s-a apropiat de preot și a primit personal binecuvântarea. Întâlnirea care a urmat sfintei Liturghii a fost un moment frumos de împărtășire, la un pahar de vin binecuvântat.

Pr. Petru Ciobanu