Sâmbătă, 19 martie, în ziua în care Biserica universală își serbează patronul ceresc, pe sfântul Iosif, tatăl purtător de grijă al lui Isus și soțul sfintei Fecioare, comunitatea catolică din Râbnița și-a sărbătorit hramul, ocazie cu care, în parohia respectivă, a fost celebrat și Jubileul Milostivirii cu deschiderea Porții Sfinte.

Sărbătoarea a început cu sfânta Liturghie pre-festivă, celebrată în seara zilei de vineri, 18 martie, începând cu ora 17.30, când păstorul Diecezei de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, a deschis Poarta Sfântă, indicând importanța acestui gest și roadele pe care fiecare credincios le poate obține trecând prin ea. După deschidere, procesiunea, formată din preoți și credincioși, avându-l în frunte pe episcop, a trecut prin Poarta Sfântă, simbol al lui Isus-poartă, îndreptându-se spre altar, de unde a continuat celebrarea sfintei Liturghii. La predică, episcopul l-a indicat pe sfântul Iosif drept model de rugăciune, încheindu-și predica cu cuvintele: „Să mergem la Iosif!” După sfânta Jertfă, a urmat o oră de adorație euharistică, moment propice a a-l întâlni pe Isus și a-l contempla cu ochii sfântului său tată purtător de grijă. Episcopul și doi preoți în acest timp au stat la dispoziția credincioșilor care au dorit să se întâlnească cu milostivirea Tatălui ceresc în sacramentul Reconcilierii.

 

A doua zi, sâmbătă, începând cu ora 10.00 a început programul de spovezi, episcopul și preoții, în număr de șapte, ajutându-i pe credincioși, veniți în număr mare la biserică, să-și curețe sufletul de pata păcatului, pentru a lua parte cu vrednicie și bucurie la marea sărbătoare a hramului. Predica, în contextul Jubileului Milostivirii, a fost ținută de Pr. Petru Ciobanu, care a vorbit despre milostivirea lui Iosif pe care suntem chemați nu doar să o contemplăm, ci și să o punem în practică, îndemnându-i la sfârșit pe credincioși cu cuvintele faraonului din Cartea Genezei (41,55): „Mergeți la Iosif!”

După sfânta Împărtășanie a urmat procesiunea cu preasfântul Sacrament în jurul Bisericii și intonarea imnului Te Deum, drept mulțumire lui Dumnezeu pentru toate harurile cu care ne copleșește prin mijlocirea sfântului Iosif. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească pregătită pentru toți cei care în acea zi însorită au venit la biserică pentru a-l adora pe Dumnezeu Treime cu credința sfântul soț al Fecioarei.

Sfinte Iosife, roagă-te pentru noi!

Pr. Petru Ciobanu