Cu ocazia celebrării Jubileului Bisericii Catolice din R. Moldova, va avea loc și o întâlnire care va reuni diferite realități caritative și asistențiale care, de-a lungul acestor ani, au fost implicate într-un angajament intens și generos.

Ministerul episcopal al mons. Anton Cosa, episcop de Chișinău, a afirmat întotdeauna primatul carității și nevoia de a fi aproape de săraci în diferitele situații ale țării. Trebuie astfel menționate Caritasul, Casa Providenței, Fundația Fides, Fundația Regina Pacis, Concordia și Familia Salesiană, precum și eforturile generoase ale parohiilor împrăștiate pe întreg teritoriul R. Moldova.

Jubileul acestor realități este programat pentru ziua de sâmbătă, 22 septembrie, cu o conferință de dimineață care va rememora istoria a ceea ce s-a făcut și punând bazele unui viitor proiect de servicii și atenție pentru cei săraci. După-amiază va avea loc o sărbătoare liturgică în Catedrală, prezidată de S.E.Mons. Michele Seccia, Arhiepiscop de Lecce (Italia).

Conferința de dimineață prevede, pe lângă saluturile inițiale, două prezentări importante, prima a unui martor moldovean care va trasa succint pașii făcuți de Biserica Catolică pe tărâm caritativ, urmată de raportul domnului Carlo Costalli, președintele Mișcării Creștine a Muncitorilor, care a sprijinit atât de mult Biserica Catolică din R. Moldova pe parcursul  angajamentului său social.

Vor exista, de asemenea, mărturiile diferitelor organisme social-caritative afiliate Bisericii Catolice care, în ultimii ani, au operat în termeni practici pentru slujirea celor săraci și, la final, proiecția unui scurt videoclip de sinteză istorică.

Acest moment jubiliar nu va fi o exaltare a ceea ce s-a făcut, ci un moment de laudă lui Dumnezeu pentru binele pe care l-a acordat și  o manifestare de speranță pentru un  angajament și mai amplu al Bisericii Catolice aflată în Moldova în slujba celor săraci.

Mons. Cesare Lodeserto