La 2 februarie, în sărbătoarea Întâmpinării Domnului, va fi celebrată în întreaga Biserică cea de-a 26-a ediție a Zilei Mondiale a Vieții Consacrate. În această zi, cele opt familii călugărești feminine, răspândite în dieceză în 11 comunități, și cele două familii călugărești masculine, vor fi amintite în timpul rugăciunii, pentru darul prezenței lor, semn de comuniune și de impuls misionar.
 
În Dieceza de Chișinău există în prezent 9 preoți, 2 călugări și 26 de călugărițe. Cu toții sunt implicați în parohii și activități pastorale, în educație și formare, precum și în slujirea săracilor și a persoanelor în vârstă. Prezența persoanelor consacrate este o mărturie de credință plină de bucurie și voluntară, trăită în mod special prin ascultare, feciorie și sărăcie, care sunt punctele fundamentale ale alegerii lor de consacrare.
 
Există trei motive pentru care celebrăm această zi. Primul este de oferi lăudă Domnul și de a-i mulțumi pentru marele dar al vieții consacrate, care îmbogățește comunitatea creștină cu prezența unor călugări și călugărițe dedicați în totalitate lui Dumnezeu și cu multiplicitatea carismelor lor. Al doilea motiv este acela de a promova cunoașterea vieții consacrate în comunitățile ecleziale. Al treilea motiv se referă direct la persoanele consacrate, care sunt îndemnate să celebreze în mod solemn minunile pe care Domnul le-a făcut prin ele.
 
De asemenea, este semnificativ faptul că această zi este celebrată în sărbătoarea liturgică a Întâmpinării Domnului, deoarece imaginea acestui eveniment din viața lui Isus dezvăluie trăsăturile caracteristice ale firii sale.
 
„Îi mulțumesc Domnului - a comentat episcopul Anton Coșa - pentru darul persoanelor consacrate din Dieceza de Chișinău, alături de preoți, tineri, copii, săraci și bătrâni. Este o prezență care îmbogățește drumul Bisericii și care oferă societății o mărturie evanghelică semnificativă”.

C. L.