Duminică, 23 ianuarie, va fi elebrată pentru al treilea an consecutiv „Duminica cuvântului lui Dumnezeu”, instituită de Papa Francisc prin Scrisoarea apostolică „Aperuit illis”. Inițiativa, care se celebrează în a treia duminică din Timpul de peste an, este necesară, așa cum a amintit și Mons. Rino Fisichella, pentru a „reînvia responsabilitatea pe care credincioșii o au în cunoașterea Sfintei Scripturi și în menținerea ei vie printr-o operă de transmitere și înțelegere permanentă, capabilă să dea sens vieții Bisericii în diferitele condiții în care se află”.
 
Papa Francisc a spus în Scrisoarea sa apostolică: „Comunitățile vor găsi modul cuvenit pentru a trăi drept o zi solemnă această Duminică. Oricum, va fi important ca în celebrarea euharistică să poată fi întronat textul sacru, așa încât să fie clar pentru adunare valoarea normativă pe care o posedă Cuvântul lui Dumnezeu. În această duminică, în mod deosebit, va fi util să se evidențieze proclamarea sa și să se adapteze omilia pentru a scoate în evidență slujirea care se aduce Cuvântului Domnului”.
 
Parohiile din Dieceză de Chișinău se vor angaja în săptămâna dinaintea acestei duminicii și în ziua propriu-zisă să ofere o reflecție asupra importanței cuvântului lui Dumnezeu, precum și să pună în evidență textul sacru în timpul liturghiilor.
 
Comunitatea, și asta o și cere Papa Francisc, are nevoie de cuvinte de speranță, care să îi permită să privească cu încredere spre viitor. Aceste cuvinte de speranță sunt consacrate în textele sacre, care asigură mângâierea Domnului și care deschide inima spre bucurie și seninătate interioară.
 
Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor a publicat o notă cu o serie de indicații pentru a face rodnică această zi, printre care, de exemplu, respectarea tăcerii prevăzute la liturghie, „care permite primirea lăuntrică a cuvântului lui Dumnezeu de către cei ce îl ascultă”, sau „aprofundarea legăturii dintre Sfânta Scriptură și Liturgia Orelor, rugăciunea Psalmilor și a recitarea Oficiului, lecturile biblice, promovarea celebrării comunitare a Laudelor și Vesperelor".
 
Sunt îndemnuri și propuneri care depășesc ziua de duminică, iar Papa Francisc amintește că „ziua dedicată Bibliei nu trebuie să fie o dată pe an, ci o dată pentru întregul an, pentru că avem nevoie urgentă de a ne familiariza și de a deveni intimi cu Sfânta Scriptură”.

C. L.