În preajma următoarei Zile mondiale a bunicilor și bătrânilor, care va fi celebrată în întreaga Biserică duminică, 28 iulie 2024, Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață al Sfântului Scaun a organizat o întâlnire internațională pe tema „Pastorația bătrânilor”.
 
În cadrul întâlnirii s-a reflectat asupra priorității pastorației bătrânilor, având două referințe: conținutul a ceea ce a reieșit din răspunsurile la chestionarul propus în urmă cu câteva luni tuturor Bisericilor locale și Mesajul Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Bunicilor și Bătrânilor 2024, al cărui titlu este „La bătrânețe să nu mă părăsești”.
 
Gabriella Gambino, subsecretar al Dicasteriului pentru Laici, Familie și Viață, a început lucrările întâlnirii, vorbind despre necesitatea unei pastorații specifice dedicate persoanelor în vârstă. Ulterior, Vittorio Scelzo, din cadrul aceluiași Dicasteriu, a prezentat Sinteza răspunsurilor la chestionarul privind pastorația pastorală a persoanelor în vârstă în Bisericile locale. 
 
Un deosebit interes au prezentat experiențele de pastorație a vârstnicilor propuse de Australia, Paraguay, Congo și Indonezia. 
 
La întâlnire a participat și Mons. Cesare Lodeserto, vicar general al Diecezei de Chișinău, care în discursul său, la deschiderea dialogului, a amintit despre necesitatea de a acorda o atenție specială persoanelor în vârstă care fug de războaie.
 
„Imaginile de pe rețelele de socializare cu bătrânii care fug vorbesc de la sine, iar întâmpinarea este unul dintre momentele triste ale acestor evenimente, inclusiv pentru că le sunt încredințați și mulți minori. Acest lucru merită o atenție și o mențiune specială”.
 
Întâlnirea organizată de Dicasterul pentru laici, familie și viață a fost o ocazie pentru o reflecție profundă asupra unei realități sociale, cum este pastorația persoanelor în vârstă, care vede tot mai mult angajate comunitățile ecleziale. 

C. L.

Sursa foto: Vatican News