Poate pentru unii, zilele de 27 și 28 octombrie reprezintă o perioadă obișnuită a anului calendaristic, dar nu la fel este și pentru Biserica noastră locală, care tocmai în aceste zile își serbează zilele – da, zilele – de naștere.
Mai întâi este vorba de data de 28 octombrie 1993. În acea binecuvântată zi, în care Biserica îi sărbătorește pe sfinții apostoli Simon și Iuda, sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a înființat Administratura Apostolică pentru Republica Moldova, dorind astfel, în iubirea sa față de orice fiu al sfintei Biserici romane, să le ofere și catolicilor din țara noastră o structură ecleziastică, cu o ierarhie stabilă, numindu-l, în aceeași zi, pe actualul nostru episcop, Preasfințitul Anton Coșa, administrator apostolic. A fost un început dificil, însă, grație harului lui Dumnezeu, al mijlocirii Mamei noastre cerești, al sprijinului sfântului papă și binefăcătorilor, dar și al eforturilor, uneori supraumane, ale Mons. Anton Coșa, noua realitatea ecleziastică a crescut, s-a dezvoltat și a ajuns o frumoasă Biserică locală, bine organizată.
„Sollicitus de spirituali bono – Preocupat de binele spiritual” al credincioșilor catolici din Republica Moldova, la 27 octombrie 2001, sfântul Ioan Paul al II-lea a ridicat Administratura Apostolică din Moldova la rang de Dieceză de Chișinău, în aceeași zi numindu-l pe Mons. Anton Coșa, deja episcop titular de Paesto, episcop de Chișinău, eveniment care a dat un nou suflu Bisericii noastre locale, aceasta devenind un copac în care „vin păsările cerului și locuiesc între ramurile lui” (cf. Mt 13,32).
La acest aniversar, este datoria noastră de fii și fiice ai Bisericii locale de Chișinău să-i aducem, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, Maica Bunului Sfat, a sfinților apostoli Simon și Iuda și a sfântului Ioan Paul al II-lea, mulțumiri Providenței Divine pentru toată bucuria pe care ne-a oferit-o, după ani de întuneric și persecuții, prin înființarea Administraturii Apostolice pentru Republica Moldova și, apoi, a Diecezei de Chișinău, ca și pentru păstorul nostru, Preasfințitul Anton Coșa, de roadele efortului căruia ne bucurăm astăzi ca mădulare ale acestei Biserici locale. În același timp, se cuvine, la acest ceas aniversar, ca de altfel în fiecare zi, să implorăm asupra Bisericii noastre locale – episcop, preoți, persoane consacrate și credincioși – harul și binecuvântarea Sfintei Treimi, pentru ca această Biserică locală să înflorească, spre mărirea lui Dumnezeu și spre slava numelui său aducător de mântuire.
Pr. dr. Petru Ciobanu