Luni, 14 decembrie 2015, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a avut loc lansarea culegerii de studii și documente „Polonezii în Moldova. Istorie și contemporaneitate”, lucrare editată de Academia de Științe a Moldovei, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Institutul de Istorie, Universitatea „Adam Mickiewicz” din Poznań, Academia de Științe a Poloniei, Institutul de Slavistică. Lucrarea este coordonată de dr. conf. Lilia Zabolotnaia (Republica Moldova) și dr. hab. Ilona Czamańska (Polonia) și a apărut cu suportul financiar al Ambasadei Republicii Polone în Republica Moldova.

Culegerea însumează 22 de articole, fiind rezultatul unei munci rodnice de colaborare a cercetătorilor istorici din Republica Moldova și Polonia. Probleme abordate țin de istoria comunității poloneze în spațiul dintre Prut și Nistru de la începutul Evului Mediu până în perioada contemporană, domeniile de referință fiind arheologia medievală, numismatica, arhitectura, arta, istoria socială, istoria dinastică, politică, militară, bisericească etc. Volumul este publicat în trei limbi: română, polonă și rusă, fiecare articol fiind însoțit de patru rezumate.

La lansarea lucrării, pe lângă cei direct implicați în editarea studiului, a luat parte și episcopul de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, care a și semnat prefața acestei cărți. În luarea sa de cuvânt, păstorul Diecezei de Chișinău a menționat că, pe parcursul anilor, au apărut mai multe studii despre polonezii în Republica Moldova, însă singura lipsă a acestora este absența factorului spiritual. Or, a menționat Preasfinția Sa, istoria Poloniei este strâns legată de Biserica Catolică. Primele edificii pe care le zideau polonezii, emigrați din diverse cauze din patria lor, în țara de adopție fiind biserica și școala, la fel cum s-a întâmplat și în țara noastră, unde biserica catolică, azi Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, era numită „biserica poloneză”. De aceea, episcopul a și salutat chiar de la început inițiativa publicării acestei cărți, care include și aspectul credinței în viața comunității poloneze din Republica Moldova.

La lansare au mai luat cuvântul ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Excelența Sa Artur Michalski; viceministrul culturii Gheorghe Postică; dr. hab., prof.univ. Victor Țvircun, academicianul, coordonatorul Secției Științe Umaniste și Arte a AȘM; dr. hab., prof. Anatol Petrencu, profesor la Universitatea de Stat din Moldova; dr. conf. Ion Gumenâi, decanul Facultății de Istorie și Filozofie a Universității de Stat din Moldova; președinta Asociației Obștesti ,,Liga Femeilor Poloneze”, dna Valeria Martin și dr. conf. Lilia Zabolotnaia, coordonatoarea volumului.

Pr. Petru Ciobanu