Printre păstorii de suflete care s-au preocupat de binele spiritual al credincioșilor catolici din Chișinău se numără și Pr. Francisc Krajewski, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc anul acesta 31 de ani.

Pr. Francisc s-a născut la 14 decembrie 1910 la Cernăuți, unde a și urmat studiile primare, la Liceul „Aron Pumnul”. Întrucât studiile se făceau doar în limba română, începând cu 1 septembrie 1928 s-a transferat la gimnaziul „Stanisław Staszic” din Lwow, locuind la Seminarul mic din același oraș. După trecerea parohiilor catolice din Bucovina în componența Diecezei de Iași în anul 1930, vicarul general al Bucovinei, Pr. Adalbert Grabowski, l-a trimis să studieze în Polonia. Studiile teologice și le-a făcut mai întâi la Gniezno, unde a primit prima tonsură, apoi la Poznań, unde a și primit odinele minore (ostiariu, lector, exorcist, acolit și subdiacon). A fost hirotonit preot la 12 iulie 1936, în biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din Cernăuți, de episcopul de Iași, Mihai Robu. După hirotonire, a activat ca vicar la Suceava, fiind, totodată, și directorul bibliotecii poloneze și al Acțiunii catolice. La începutul anului 1939, a fost numit vicar la Siret, iar începând cu luna mai a anului 1939 a activat drept cooperator în Parohia „Providența Divină” din Chișinău.

În calitatea sa de colaborator al Mons. Marcu Glaser, Pr. Francisc Krajewski a fost o adevărată mângâiere pentru parohul de Chișinău, care avea cu atât mai multă nevoie de colaborarea lui Krajewski, cu cât nu puține erau atacurile venite din partea unor „apostați și denunțători”, al căror scop era distrugerea autorității morale a parohului. Pe lângă aceasta, de la Suceava veneau petiții prin care se cerea revenirea lui Krajewski în Bucovina. În scrisoarea din 1 iunie 1939, Glaser îl implora pe Mihai Robu să nu i-l ia pe colaboratorul său atât de devotat cauzei Bisericii și a păstorului, dorind personal să-i ceară episcopului numirea definitivă a acestuia drept cooperator în parohie, mai ales că „este atât de energic pentru cauza catolică și pentru mine, încât din partea mea și a parohiei... se bucură de încredere deplină”. Frumoasa relație de colaborare dintre cei doi preoți o exprimă foarte bine Pr. Francisc, care-i scria episcopului de Iași că „sunt bucuros că mă aflu la Păr. Monsenior M. Glaser”.

Începând cu luna aprilie a anului 1942, Pr. Francisc Krajewski a lucrat în Misiunea Catolică din Transnistria, activând în partea de nord a regiunii timp de șase săptămâni. După Al Doilea Război Mondial a revenit în Bucovina, la Cernăuți, unde, o dată cu instaurarea puterii sovietice, i s-a interzis să mai activeze ca preot, angajându-se paznic la o fabrică, totuși celebrând în secret sfintele sacramente. El a fost cel care l-a condus pe ultimul drum pe Pr. Nicolae Szczurek, mort la 6 iunie 1948.

Pr. Francisc Krajewski a murit la 16 septembrie 1990, la Cernăuți.

Pr. dr. Petru Ciobanu