„A migra ar trebui să fie mereu o alegere liberă”. Acesta este conceptul fundamental al mesajului pe care Papa l-a publicat pentru cea de-a 109-a ediție a Zilei Mondiale a Migrantului și Refugiatului, care va fi celebrată duminică, 24 septembrie 2023.
 
Mesajul Papei, intitulat „Liberi de a alege dacă să emigreze sau să rămână”, amintește de necesitatea de a crea condițiile pentru ca cei care astăzi sunt forțați să își părăsească țara să poată decide să rămână în țara lor de origine.
 
„Persecuții, războaie, fenomene atmosferice și mizerie sunt - notează Papa - printre motivele cele mai vizibile ale migrațiilor forțate contemporane. Migranții fug din cauza sărăciei, a fricii, a disperării”.
 
De aici necesitatea unui angajament, care îi cheamă pe toți, fiecare în funcție de posibilitățile sale, să transforme plecarea din propria țară din necesitate în voință liberă.
 
Papa mai spune că, pentru a realiza toate acestea, mai sunt și alte lucruri de făcut, cum ar fi „să ne străduim pentru a opri cursa înarmărilor, colonialismul economic, jefuirea resurselor altora, devastarea casei noastre comune. Pentru a face din migrație o alegere cu adevărat liberă, trebuie să ne străduim să garantăm tuturor o participare egală la bunul comun, respectarea drepturilor fundamentale și accesul la dezvoltarea umană integrală”.
 
Papa Francisc face apoi apel la guvernanți să exercite o politică bună, transparentă, onestă, prevăzătoare și în beneficiul tuturor, în special a celor mai vulnerabili.
 
Papa se referă, de asemenea, la Anul Jubiar 2025 ca la un timp de har pentru „ștergerea oricărei datorii, restituirea pământului și posibilitatea de a se bucura din nou de libertatea proprie a membrilor poporului lui Dumnezeu”. Este un îndemn la „un efort comun al fiecărei țări și al comunității internaționale pentru a asigura tuturor dreptul de a nu trebui să emigreze, adică posibilitatea de a trăi în pace și cu demnitate în propria țară”.

C. L.