Acesta este trupul meu… Acesta este potirul sângelui meu. Cuvinte pe care mulți dintre noi deja le știm pe de rost, auzindu-le rostite în fiecare zi, în timpul celebrării sfintei Liturghii. Comemorarea instituirii preasfântului Sacrament al trupului și sângelui Domnului Biserica o face în fiecare an, prin Liturghia Cinei Domnului, din seara Joii Sfinte, liturghie cu care și începe sfântul Triduum Pascal, cele trei zile, care reprezintă inima întregului an liturgic și în care se comemorează misterul pascal – patima, moartea și învierea – al lui Isus Cristos.
Izvorul și apogeul vieții Bisericii – după cum numește Conciliul al II-lea di Vatican sfânta Euharistie – a fost instituit de Isus la Cina de taină, când, împreună cu ucenicii săi, a celebrat prima Liturghie din istorie, dând, totodată, apostolilor și urmașilor acestora porunca: Faceți aceasta în amintirea mea (Lc 22,19). Dar înainte de a face aceasta, iubindu-i pe ai săi care erau în lume, i-a iubit până la sfârșit (In 13,1), Isus a împlinit un gest de iubire, spălând picioarele ucenicilor săi.
Când ceasurile au sunat ora 18.00, episcopul Diecezei de Chișinău, PS Anton Coșa, împreună cu preoții care activează în Parohia „Providența Divină” din Chișinău, a început celebrarea sfintei Liturghii a Cinei Domnului. Adresându-se credincioșilor prezenți în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, a vorbit despre semnificația acestei liturghii și despre importanța Euharistiei pentru viața creștinilor. După intonarea imnului Gloria in excelsis Deo, clopotele au tăcut și vot tăcea, parcă reculese și ele în tăcere în fața agoniei, a patimii și a morții Domnului, până în momentul în care va fi vestită întregii lumi învierea Celui Răstignit. Cuvântul de învățătură a fost adresat credincioșilor de Mons. dr. Benone Farcaș, care a vorbit despre marea taină pe care o celebrează Biserica în această zi, în care Isus a instituit două sacramente – cel al Preoției și cel al Euharistiei, arătând și legătura strânsă care există între acestea două.
După predică, fidel poruncii lui Isus – și voi sunteți datori să vă spălați picioarele unii altora (In 13,14) –, episcopul a spălat picioarele a cinci bărbați, gest plin de semnificație, manifestând iubirea de păstor pe care o are față de turma încredințată lui de Marele Păstor Isus.
Un moment deosebit din cadrul sfintei Liturghii a Cinei Domnului a fost atunci când 11 credincioși, cu lumânările aprinse în mână, în fața păstorului diecezei noastre, au făcut prima mărturisire de credință, gest prin care au intrat în comuniunea deplină cu Biserica Catolică, iar în momentul Împărtășaniei au gustat pentru prima dată cât de bun este Domnul (Ps 33,9).
La sfârșitul Liturghiei, în sunetele cântate doar cu vocea ale imnului Pange lingua, preasfântul Sacrament a fost purtat în procesiune și depus la altarul lateral amenajat la intrarea în Capela preasfântului Sacrament. Aici, în fața lui Isus Euharisticul, până la ora 22.00, credincioșii au avut posibilitatea să se reculeagă, meditând asupra marelui mister pe care Biserica îl celebrează în aceste zile binecuvântate. La sfârșitul celebrării, ca semn al durerii pe care Biserica o resimte în fața patimii și morții Domnului, altarul catedralei a fost dezvelit, urmând a-și lua hainele de sărbătoare în seara zilei de sâmbătă, înainte de începerea celebrării Vigiliei Pascale.
Să-i mulțumim lui Isus că, în marea iubire cu care ne-ai iubit până la sfârșit (cf. In 13,1), a rămas alături de noi după cum ne-a promis – până la sfârșitul lumii (Mt 28,20) – în acest sacrament minunat, din care revarsă asupra lumii belșugul binecuvântărilor și al harurilor sale.
Pr. Petru Ciobanu