Cât sunt de plăcute pe munți picioarele celui care aduce vestea cea bună… Străjerii tăi, Doamne, înalță împreună un strigăt de bucurie (Is 52,7.8).

Aceste cuvinte ale profetului Isaia astăzi mi-au răsunat în urechi și, parafrazându-le, dorsc să le transmit astfel: „Cât sunt de plăcute în catedrală picioarele celor care aduc vestea cea bună… Preoții tăi, Doamne, înalță împreună un strigăt de mulțumire”. Liturghia Crismei, celebrată an de an de episcopul diecezei înconjurat de preoții săi, colaboratori în via Domnului, reprezintă momentul poate cel mai frumos și cel mai propice pentru ca fiecare păstor de suflete, uniți în jurul marelui păstor, să-i aducă mulțumire lui Isus, Bunul Păstor, pentru darul sublim al Preoției, pe care, după cum spunea sfântul Paroh de Ars, dacă l-am pătrunde pe deplin, am muri… de bucurie.

Și anul acesta, ziua de Joia Sfântă, binecuvântată de Dumnezeu cu un cer senin și un soare care să ne amintească de Soarele credinței noastre, i-a adunat în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău pe toți preoții și persoanele consacrate ce activează în Dieceza de Chișinău, la Sfânta Jertfă, celebrată solemn, sub conducerea arhipăstorului nostru, PS Anton Coșa. La ora 10.30 clopotele catedralei, parcă simțind că se apropie zilele în care glasul lor va rămâne mut în fața durerilor Domnului, au vestit îndelung începutul sfintei Liturghii. O procesiune frumoasă, în care preoții, îmbrăcați în veșminte aurii, simbol al nobleței sacramentului pe care fiecare dintre ei l-a primit în ziua hirotonirii, au intrat în catedrală, în sunetele cântecului „Eu v-am ales”. La sfârșit, după vorba latină că Finis coronat opus, mergea episcopul, cu chipul senin, bucuros că se poate afla în comuniune nu numai spirituală, ci și fizică, cu preoții care-l asistă în misiunea sa de urmaș al apostolilor.

Ajuns la scaunul episcopal, PS Anton Coșa i-a salutat călduros pe toți confrații săi întru preoție, precum și toate persoanele consacrate și toți credincioșii, amintind că acesta este ziua în care Isus a instituit sacramentul sfintei Preoții. Lecturile sfinte proclamate de persoane consacrate au scos în evidență ungerea pe care a primit-o fiecare preot, iar înaintea tuturor Isus, Cristosul lui Dumnezeu. În cuvântul de învățătură, păstorul Diecezei de Chișinău a vorbit despre îndatoririle fundamentale ale preotului, a cărui slujire trebuie să se reducă nu la un simplu ritualism, ci la iubire, iar acest simțământ divin se cuvine să ghideze fiecare clipă din viața sa.

Momentul cel mai emoționant pentru fiecare preot a fost, cu siguranță, reînnoirea făgăduințelor de la hirotonire, ocazie propice pentru a retrăi acele clipe în care episcopul propriu al fiecărui preot și-a impus mâinile pe creștetul lui. La începutul Liturgiei euharistice, au fost aduse în procesiune, pe lângă tradiționalele pâine și vin, uleiurile – al catecumenilor, al bolnavilor și al sfintei crisme – care urmau să fie binecuvântate.

Și dacă reînnoirea făgăduințelor de la hirotonire a fost momentul cel mai emoționant, momentul central al sfintei Liturghii a fost celebrarea sfintei Jertfe, când fiecare preot, cu mâinile întinse, în comuniune cu episcopul, au consacrat pâinea și vinul oferite pe altar, acestea devenind astfel trupul și sângele lui Cristos. Înainte de doxologia finală de la Rugăciunea euharistică, a fost binecuvântat uleiul bolnavilor.

Omul a mâncat pâinea îngerilor; le-a trimis hrană ca să se sature (Ps 77,25). Pâinea îngerilor a fost cea care azi a consolidat legătura dintre episcop și preoți și între preoți, când, după rugăciunea Tatăl nostru și dăruirea semnului păcii, fiecare s-a apropiat de sfântul altar, gustând și văzând cât de bun este Domnul (cf. Ps 33,9). Episcopul Anton și Mons. Benone Farcaș, vicarul general al Diecezei de Chișinău, i-au îndestulat cu pâinea cerească pe credincioșii care au participat la liturghie. După Rugăciunea după Împărtășanie, episcopul a binecuvântat uleiul catecumenilor și uleiul pentru sfânta crismă. Înainte de a da binecuvântarea, episcopul s-a adresat cu un cuvânt de mulțumire față de toți preoții care i-au fost astăzi alături, iar pe credincioși i-a îndemnat să se roage pentru preoții care activează în dieceza sa și pentru noi vocații la sfânta Preoție. Toți slujitorii Domnului au primit, în semn de prețuire și mulțumire, din partea comunității câte un trandafir.

Bucuria întâlnirii și a comuniunii a continuat să fie împărtășită, în aceeași atmosferă senină, l-a agapa frățească ce a urmat după sfânta Liturghie.

I-am rugat pe câțiva preoți să-și exprime în scris trăirile zilei de Joia Sfântă, ale Liturghiei Crismei, îndreptându-mi atenția, în mod special, spre preoții tineri, recent hirotoniți, dar și către cei care au participat pentru prima dată la această liturghie în catedrala din Chișinău. Iată câteva dintre ele:

Спасибо и благодарение Господу Богу за службу, которая укрепила в священстве и благодати Божией (Pr. Roman Popravka).

È stata una cerimonia semplice e bella, partecipata dai molti sacerdoti. Grazie di tutto (Pr. Gianfranco Ferrari SDB).

Как молодой священник, переживая сегодняшнее Богослужение, я ощутил себя частью великой, достойной, полной энтузиазма семьи. Радость сегодняшнего дня вдохновила меня и одновременно наполнила сердце любовью и нежностью. Пришло твёрдое убеждение, что если Бог хочет, то призывает на службу святых и достойных священников. Также душу переполняло чувство мистерии и тайны, словно Сам Божественный Спаситель Иисус Христос был среди нас и повторял совершённое Им на Тайной Вечери (Pr. Igor Plevschi).

Celebrarea sfintei Liturghii de Joia Sfântă în această Biserică locală, care se numește de Chișinău, a fost una frumoasă și n-am simțit lipsa dimensiunii universale a acestei zile. Poate o mică dificultate pentru mine a fost din cauza că nu cunosc limba rusă, însă participarea tuturor preoților și comuniunea dorită din partea tuturor mi s-a părut deplină. Domnul să ne ajute să-i fim slujitori buni în continuare (Pr. Tiziano Barracco SDB).

Эта Святая Месса, которая показала мне, какое богатство нам оставил наш Господь Иисус Христос. Эта Месса также вернула меня к моменту рукоположения, где в обществе священников от рук епископа я удостоился дара священства, и на этой мессе я почувствовал ту же общность и единство. Также братская агапа, на которой хоть и слышались разные языки, но все понимали друг друга, потому что нас соединяет Христос в своём Теле (Pr. Andrei Oleinik SCJ).

Și pentru mine, care scriu această informație, ziua de astăzi a avut o triplă semnificație. Prima a fost, evident, cea a reînnoirii făgăduințelor de la hirotonire, care a avut loc acum un an în urmă, în Joia Mare, tot la Liturghia Crismei, și aceasta este a doua semnificație: un an de preoție. A fost un moment plăcut, care mi-a adus aminte de mirosul crismei cu care mi-au fost unse mâinile, pentru a binecuvânta. Emoțiii? Desigur! Iar a treia semnificație este cea a împlinirii a zece ani de la revenirea în casa Tatălui a sfântului Ioan Paul al II-lea, cel care, prin moartea sa, a avut un rol decisiv, în alegerea acestui drum al slujirii preoțești. Îi mulțumesc încă o dată Preasfintei Treimi pentru acest dar, îi mulțumesc Mariei pentru ajutorul ei, pentru bucuria de a o avea ca Mamă, le mulțumesc sfinților mei patroni cerești, în mod special sfântului apostol Petru și sfântului Ioan Paul al II-lea, pentru mijlocirea lor.

Pr. Petru Ciobanu