Episcopul Anton Coșa a prezidat Liturghia Crismei și în acest an, alături de tot clerul și persoanele consacrate, precum și de credincioși.
 
Catedrala „Providența Divină” a văzut prezența tuturor preoților, care și-au reînnoit promisiunile de la hirotonire. Acest act liturgic a fost precedat în timpul predicii de o întrebare a episcopului: „Joia Mare este ziua în care, mai mult ca oricând, ne putem întreaba: de ce am ales eu calea Preoției? De ce atâția tineri continuă să aleagă să devină preoți? Răspunsuri pot fi multe și diferite, deoarece câți preoți, atâtea răspunsuri, întrucât fiecare vocație este o istorie particulară”.
 
Episcopul a fost cel care, în cursul predicii, a indicat răspunsul, amintind necesitatea ca preoția să fie imitarea lui Cristos: „Nu ne rămâne decât să urmăm calea sigură a imitațiunii lui Cristos”.
 
Conformarea cu Cristos, a amintit episcopul, referindu-se la sfântul Grigore cel Mare, este posibilă urmând două itinerarii: „Pentru atingerea acestui scop este nevoie să nu ne dispersăm în multe activități, evitând astfel confuzia în fața exigențelor mai înalte. În acest context, reafirm principiul sinodalității, care ne îndeamnă la colaborare cu toți membrii comunității parohiale. Modelul este, evident, Isus, care spune că „Duhul Domnului este asupra mea” (Lc 4,48) și că „Tatăl meu lucrează până acum; lucrez și eu!” (In 5,17)”.
 
Al doilea itinerar „este practicarea umilinței, care nu constă în a ne simți inferiori celorlalți, ci în îndeplinirea discretă și generoasă a propriilor responsabilități”.
 
În concluzie, episcopul a spus că „asemănarea cu Cristos presupune din partea fiecăruia dintre noi îndeplinirea propriilor responsabilități față de Dumnezeu și față de oameni cu discreție și generozitate”.
 
În timpul liturghiei, episcopul a binecuvântat uleiurile, care vor fi folosite în parohii pentru administrarea sacramentelor. Înainte de binecuvântarea finală, vicarul general a adresat un gând de recunoștință episcopului pentru darul slujirii sale Bisericii din Moldova.
 
Sfânta Liturghie și întâlnirea care a urmat au fost un prilej de a face schimb de urări pascale.

C. L.

Link galerie foto