„Faceți aceasta în amintirea mea” (1Cor 11,24). Sunt cuvinte arhicunoscute de toți creștinii, întrucât sunt cuvintele pe care le rostește preotul la fiecare sfântă Liturghie, încheind cu ele formula consacrării pâinii și vinului. În același timp, sunt cuvintele rostite de Mântuitorul la cina de taină, prin care a instituit sacramentul Preoției, dorind prin aceasta să sublinieze legătura indisolubilă ce există între Euharistie și Preoție. Dacă ar fi să-l parafrazez pe sfântul Ioan Paul al II-lea, aș spune că „Euharistia face Preoția ș Preoția face Euharistia”. Tocmai această legătură strânsă dintre cele două sacramente ale credinței catolice dorește să o scoată în evidență Biserica atunci când sărbătorește, într-o singură zi, instituirea Preoției și a Euharistiei. Este Joia Mare această zi.

Trăim în Dieceza de Chișinău Jubileul de 25 de ani de la instituirea primelor structuri centrale ale Bisericii locale de același Ioan Paul al II-lea. Un jubileu multiplu. După ce la 3 februarie a fost celebrat Jubileul persoanelor consacrate, a venit rândul și preoților. Și pentru că se prevedea o zi plină de evenimente, Preasfințitul Anton Coșa, păstorul acestei Biserici tinere, de comun acord cu întregul prezbiterat diecezan, a stabilit să Liturghia crismei și Jubileul Preoților să fie celebrate în Miercurea Sfântă, 28 martie 2018.

Programul acestei zile a început la ora 10.00, în sala mare a casei parohiale din Chișinău, cu un „Bun venit!” adresat tuturor preoților adresat mai întâi de Pr. Vasili Cohanovschi, care a și deschis Jubileul. Preasfințitul și-a exprimat bucuria de a-i vedea adunați în jurul său pe toți fiii săi spirituali la acest eveniment plin de valoare simbolică și spirituală, la acești 25 de ani binecuvântați. A urmat conferința susținută de Pr. Petru Ciobanu, în care a vorbit despre valoarea lui Dumnezeu în ochii oamenilor / preoților și valoarea oamenilor / preoților în ochii lui Dumnezeu, având ca punct de plecare dialogul dintre Isus și apostolul Petru pe malul Mării Galileei. După o scurtă pauză, Pr. Vasili a condus adorația euharistică și celebrarea penitențială, ocazie cu care s-a oferit posibilitatea re-experimentării milostivirii divine în sacramentul Spovezii.

La ora 12.00, în sunetul clopotelor catedralei, a început Liturghia crismei. La început, Preasfințitul Anton a menționat că a dorit ca, prin această celebrare, să ne amintim de cei 25 de ani de la înființarea Bisericii noastre locale, preoții fiind cei care, prin munca lor, au contribuit la renașterea spirituală și, drept consecință, la înființarea Diecezei de Chișinău. Însă, a spus păstorul, trebuie să conștientizăm că am fost și suntem doar niște instrumente ale Providenței Divine, motiv pentru care întreaga laudă i se cuvine lui Dumnezeu. La predică, episcopul a vorbit despre Isus ca izvorul unității tuturor preoților, acel Isus asupra căruia trebuie să fie îndreptate privirile noastre, pentru a simți tot mai viu chemarea sa. Și acesta a fost îndemnul Preasfințitului: să avem ochii orientați spre Isus.

După predică, a urmat reînnoirea promisiunilor din ziua hirotonirii și aducerea la altar a uleiurilor – catecumenilor, bolnavilor și crisma – care urmau să fie binecuvântate.

La sfârșitul sfintei Liturghii, fiecare preot, în sunetele cântării „La mulți ani!” au primit câte o floare albă, semn al purității și dăruirii totale lui Dumnezeu.

Pr. Petru Ciobanu