Rugăciunea în fața Icoanei Maicii Domnului din Częstochowa a devenit deja o frumoasă tradiție în Decanatul de Transnistria. În acest an, întâlnirea a avut loc pe 24 august, la ora 10.00, la Tiraspol. La eveniment au participat credincioși din toate parohiile decanatului, precum și oaspeți din celelalte parohii ale diecezei noastre. De asemenea, a onorat cu prezența sa și Excelența Sa Bartłomiej Zdaniuk, ambasadorul Republicii Polone la Chișinău.

Liturghia solemnă a fost prezidată de Pr. Piotr Kuszman SCJ, paroh al Parohiei „Sfânta Treime” din Tiraspol. Predica a fost rostită de Pr. Zdisław Smiertka SCJ. După liturghie, reprezentanții tuturor parohiilor și ai Societății Culturale Poloneze „Jasna Gora”, și-au încredințat comunitățile Maicii Domnului și au mulțumit Preasfintei Fecioare.  Ceremonia a fost însoțită de Sfântul Rozariu și cântări religioase. În mod simbolic, fiecare comunitate a dăruit Maicii Domnului câte un buchet de flori.

După rugăciune, în capela special construită în curtea bisericii, a fost sfințită o statuie a Arhanghelului Mihail,

Ulterior, colectivul coregrafic și corul de copii al Societății Culturale Poloneze „Jasna Gora” a invitat toți participanții la un moment artistic.

La final, toți au fost invitați la o agapă frățească, pregătită de credincioșii Parohiei de Tiraspol, centrul pentru copii „Petrușka” și Societatea Culturală Poloneză „Jasna Gora”.

Scurt istoric:

Prima întâmpinare a unei copii a Icoanei Maicii Domnului din Częstochowa a avut loc în 2007, când la inițiativa episcopului ortodox Iustinian, și cu sprijinul Preasfințitului Anton Coșa, icoana a fost adusă pentru închinare din mănăstirea călugărilor paulini pentru Biserica Ortodoxă locală. Icoana a fost dusă în fiecare comunitate catolică și ortodoxă din Transnistria, pelerinajul încheindu-se pe 14 octombrie 2007, la Tiraspol, unde s-au adunat toți locuitorii orașului, iar episcopii catolic și ortodox au binecuvântat cu sfânta imagine cele patru părți ale lumii, după care icoana a fost instalată într-un lăcaș ortodox.

Timp de doi-trei ani, pe 26 august, comunitatea catolică avea posibilitatea de a aduce icoana în Parohia „Sfânta Treime”  din Tiraspol, pentru o rugăciune cu participarea credincioșilor din toate parohiile catolice din Transnistria.

Situația s-a schimbat, când, odată cu venirea unui alt episcop ortodox, comunitatea catolică nu a mai primit răspuns solicitărilor de a i se oferi icoana pentru rugăciune.

Atunci, din inițiativa Preasfințitului Anton Coșa, au început negocierile cu călugării paulini din Częstochowa, pentru oferirea unei alte copii a icoanei făcătoare de minuni, pentru comunitatea catolică din Transnistria. Acest lucru a fost realizat pe 18 mai 2012, când icoana aflată actualmente la Parohia „Sfânta Treime” din Tiraspol a fost primită și sfințită.

Pe parcursul anilor, Icoana Maicii Domnului din Częstochowa a vizitat parohiile catolice din regiune. Liturghii în cinstea Maicii Domnului din Częstochowa au fost celebrate la Rașcov în 2014, Slobozia-Rașcov în 2015, Râbnița în 2016 și Tighina în 2018.

O mărturie de credință o reprezintă și cartea specială în care credincioșii își exprimă în scris mulțumirile, rugăciunile și laudele aduse Preasfântei Fecioară.