Joia Sfântă este caracterizată prin două celebrări semnificative. Prima este Liturghia Crismei, în timpul căreia are loc binecuvântarea uleiurilor și reînnoirea promisiunilor de la hirotonire, pe care preoții le fac cu episcopul.
Această celebrare nu face parte de facto din „Triduum-ul Pascal”, care începe în schimb cu Liturghia Cinei Domnului, care comemorează instituirea Euharistiei și este sărbătorită joi după-amiază.
În ciuda restricțiilor actuale, episcopul va celebra oricum Liturghia Crismei în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, însă fără cler și credincioși, iar preoții vor urmări liturghia în direct din casele lor și își vor reînnoi promisiunile preoțești. La fel vor proceda persoanele consacrate și credincioșii.
Normele impuse, care exclud manifestațiile publice, nu reduc valoarea liturghiilor și necesitatea de a sărbători diferitele momente ale Săptămânii Sfinte în mod corect.
Joi după-amiază, toți preoții vor celebra Liturghia Cinei Domnului și vor face acest lucru în privat în parohiile lor, deoarece credincioșii nu pot fi prezenți.
Această celebrare amintește de episodul în care Isus, în timpul ultimei cine, s-a ridicat de la masă, și-a scos hainele, și-a încins coapsele cu un ștergar și a spălat picioarele apostolilor. Amintirea acestui gest rămâne, chiar dacă gestul nu poate fi făcut din cauza neparticipării credincioșilor.
Evanghelistul Ioan ne relatează că, în timpul spălării picioarelor, Isus „s‑a ridicat de la cină, și-a pus hainele și…, după ce le-a spălat picioarele, și-a luat hainele” (In 13,4.12). Prezentându-și misiunea, Isus ne-a oferit imaginea Bunului Păstor care își dă viața pentru a o lua din nou prin înviere (cf. In 10,17-18). Își împlinește slujirea dându-și viața până la sfârșit pentru noi toți.
Acest gest devine fundamentul acțiunii discipolilor și a fiecărui creștin: „Căci v-am dat exemplu ca și voi să faceți așa cum v-am făcut eu (In 13,15). Dăruirea vieții pentru frați devine cartea de identitate a ucenicilor lui Isus. „Prin aceasta vor recunoaște toți că sunteți discipolii mei: dacă aveți dragoste unii față de alții” (In 13,35).
Măreția lui Cristos, cea a Bisericii și a creștinilor sunt dezvăluite în slujire, în iubirea pentru frați până la sfârșit!