A doua sesiune a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor face primii pași, participanții fiind angajați într-o reculegere spirituală, deoarece adunarea sinodală este în primul rând un timp de rugăciune și discernământ. Ca atare, este necesar ca participanții să se pregătească pentru a asculta vocea Duhului Sfânt, lăsând deoparte grijile, preocupările și ritmul adesea frenetic al vieții lor cotidiene pentru a veni în fața Domnului în lumina marii responsabilități care îi așteaptă.
 
Ca și anul trecut, reculegerea spirituală a fost încredințată la doi asistenți spirituali: părintele Timothy Radcliffe OP și maica Maria Ignazia Angelini, O.S.B.
 
Un alt moment important este Vigilia Penitențială care încheie reculegerea, pregătind participanții pentru sfânta Liturghie ce va deschide oficial cea de-a doua sesiune a celei de-a XVI-a Adunări, miercuri, 2 octombrie 2024.
 
În după-amiaza zilei de 2 octombrie, sesiunea de deschidere prezidată de Papa Francisc va fi transmisă în direct de Vatican Media. Aceasta este o noutate a acestui sinod, inspirată nu numai de dorința unei mai mari transparențe în Biserică, ci mai ales de dorința de a împărtăși experiența pe care o vor avea participanții la sinod.
 
În sfârșit, ultima noutate este cea a forumurilor teologico-pastorale: momente de aprofundare a discernământului pentru participanți și pentru poporul lui Dumnezeu. Și acestea la fel vor fi transmise în direct.
 
Între timp, pe măsură ce participanții sosesc la Roma, experții și facilitatorii au început deja activitatea de pregătire.

C. L.