Luna mai este perioada anului care mai mult decât oricare alta este dedicată Mariei. O perioadă în care rozariile se înmulțesc în biserică și în case, iar devoțiunile mariane și nevoia de a ne ruga Fecioarei Maria este mai puternică.
Luna mai este și timpul care ne invită să reflectăm asupra virtuților Mariei, și este plăcut să ne amintim ce i-a învățat sfântul Filip Neri pe tinerii săi, îndemnându-i „să înconjoare imaginea Maicii cu flori, să-i cânte laude, să-i ofere acte de mortificare în onoarea ei”.
Iezuiții au fost cei care, în îndepărtatul an 1700, au dat lunii mai un sens marian, îndemnând la practicarea devoțiunii mariane în viața de zi cu zi și nu doar în biserică, „pentru a sfinți acel loc și a îndrepta faptele noastre ca și cum ar fi făcute sub ochii prea curați ai preasfintei Fecioare”.
Devoțiunea mariană devine o realitate și mai intensă în viața Bisericii odată cu proclamarea dogmei Neprihănitei Zămisliri (1854).
Padre Pio din Pietrelcina, care era îndrăgostit de Maria, îi scria spiritualului său, vorbindu-i despre luna mai: „Părinte, luna aceasta cât de bine predică gingășia și frumusețea Mariei! Când mă gândesc la nenumăratele beneficii pe care mi le-a făcut această scumpă Mămică mă rușinez de mine, pentru că nu am privit niciodată cu dragoste inima și mâna ei, care cu atâta bunătate mi le-a împărtășit. Biata Mămică, atât de mult mă iubește! Am înțeles aceasta din nou la începutul acestei luni frumoase. Cât de atent m-a însoțit dimineața la altar. Mi s-a părut că nu se gândește la nimic altceva decât la mine, umplându-mi toată inima cu sentimente sfinte”.
În Enciclica Mense maio din 29 aprilie 1965, Papa Paul al VI-lea indică luna mai „luna în care, în temple și printre zidurile casei, mai înflăcărat și mai iubitor se înalță, din inimile creștinilor, spre Maria omagiul rugăciunilor și venerației lor. Și este și luna în care darurile milostivirii divine curg din ce în ce mai mult și mai abundent de la tronul ei”. „Maria – scrie Paul al VI-lea – este mereu calea care duce la Cristos. Fiecare întâlnire cu ea nu poate să nu se împlinească într-o întâlnire cu Cristos însuși”.
Rugăciunile lunii mariane sunt multe: Coronița lunii mai către Maica Domnului, care trebuie recitată în fiecare zi pentru a cere Mariei să ne ofere iubire, tărie în credință și iertarea păcatelor. O practică foarte răspândită în luna mai sunt florilegiile care sunt aduse Mariei: sunt mici sacrificii și angajamente oferite Mariei, ca și cum i-am oferi o floare.
Desigur, Rozariul este cea mai bună expresie a devotamentului ce poate fi practicată în mai. Recitat în fiecare zi ajută la crearea unei relații speciale cu Maria, pentru a ne face să ne simțim mai aproape de ea și de Isus. Există și iaculatoriile, care sunt rugăciuni scurte recitate cu voce sau în gând. Sfântul Filip Neri a fost foarte îndrăgit de iaculatorii și i-a îndemnat pe copii să le recite în fiecare zi pentru a găsi alinare și mângâiere în mijlocul răutății lumii.