Printre multele titluri cu care Biserica universală o invocă pe sfânta Fecioară este și cel de „Maica Bunului Sfat”, titlu atribuit Mariei încă în secolului al XV-lea și introdus în Litania Lauretană de Papa Leon al XIII-lea (1878-1903). Din momentul înființării ei, Dieceza de Chișinău o are ca patroană pe Mama lui Dumnezeu tocmai cu acest titlu minunat, care face trimitere la un verset din Cartea lui Isaia (9,5), în care Mesia promis este numit „Sfetnic minunat”.

În calendarul diecezan, sărbătoarea este trecută la 11 octombrie, însă, pentru a oferi posibilitatea la cât mai mulți credincioși să asiste la sfânta Liturghie, dar și pentru a fi în comuniune cu frații greco-catolici și ortodocși, an de an hramul diecezei este celebrat la 14 octombrie, ziua orașului Chișinău și sărbătoarea orientală Acoperământul Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie din acest an a reunit în inima diecezei preoți, persoane consacrate și credincioși laici veniți din toate parohiile tinerii noastre Biserici locale. Înainte de liturghie, corul Catedralei „Providența Divină” a interpretat Acatistul Maicii Domnului, introducându-i pe cei prezenți în atmosfera de bucurie și de mulțumire adusă Sfintei Treimi prin mijlocirea Maicii Bunului Sfat.

În sunetele de sărbătoare ale clopotelor și ale cântărilor corului, sfânta Liturghie, celebrată de păstorul Diecezei de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, a început la ora 11.00, printre invitați numărându-se ambasadorul Ordinului Suveran de Malta, dl Peter Canisius von Canisius, cu soția sa Birgitt, ambasadorii Poloniei, dl Artur Michalski, și Ungariei, dl Mátyás Szilágyi, consulul Italiei, dl Andrea Russo. În cuvântul de salut, episcopul Anton a prezentat pe scurt istoricul invocației „Maica Bunului Sfat”, îndemnându-i pe toți să-i ofere lui Dumnezeu jertfa de laudă prin mâinile Mariei. Cuvântul de învățătură a fost adresat credincioșilor de Pr. Jacek Puć, paroh de Bălți, care, plecând de la scena nunții din Cana, ne-a îndemnat pe toți să-l iubim pe Dumnezeu cu iubirea cu care-l iubește Maria, iubire care se reflectă în grija pe care trebuie să o avem față de cei în nevoie, după exemplul Mariei.

După împărtășirea cu preasfântul trup și sânge al Mântuitorului, a urmat un moment de adorație euharistică, în timpul căreia toți ne-am rugat Litania în cinstea Maicii Bunului Sfat și i-am adus lui Dumnezeu prinosul de mulțumire și laudă prin imnul Te Deum, după care am fost binecuvântați de către episcop cu Isus din Euharistie. Tot episcopul a fost cel care, înainte de a ieși din catedrală, de la altar, a adresat un cuvânt de mulțumire preoților, persoanelor consacrate, credincioșilor laici, organizațiilor de binefacere și mișcărilor bisericești pentru implicarea lor asiduă în propășirea poporului credincios din Dieceza de Chișinău și a felicitat comunitatea greco-catolică cu sărbătoarea hramului lor, Acoperământul Maicii Domnului.

Și cum nu există sărbătoare fără o agapă frățească, aceasta a urmat imediat după sfânta Liturghie.

Sfântă Fecioară Marie, Maica Bunului Sfat, roagă-te pentru noi!

Pr. Petru Ciobanu