Cine a intrat vreodată în Capela „Maica Bunului Sfat” din Catedrala „Providența Divină” din Chișinău, a avut posibilitatea să admire patru icoane ale preasfintei Fecioare Maria, dintre care una o reprezintă pe Maica Domnului, numită „de Ostrobramsk”.

Icoana originală se află în capela „Poarta Aurorei” („Ostra Brama” în limba polonă) din capitala Lituaniei, orașul Vilnius. Există mai multe versiuni despre originea acestei icoane. Prima spune că icoana a fost dăruită cneazului lituanian Algirdas (1345-1377) de împăratul bizantin Ioan al V-lea Paleologul ca semn de apreciere pentru primirea botezului; conform altei versiuni, icoana a fost adusă de același cneaz Algirdas din Chersones după o campanie împotriva tătarilor din Crimeea. O altă versiune susține că icoana a apărut în mod miraculos deasupra Porții Aurorei la 14 aprilie 1431. Oricare ar fi versiunea adevărată, este sigur că în anul 1431 icoana se afla în capela de lângă mănăstirea „Sfânta Treime” din Vilnius. În anul 1671, icoana a fost transferată în mănăstirea carmeliților desculți. În timpul lucrărilor de restaurare din anul 1829 și a studiilor care au urmat, s-a demonstrat că icoana a fost pictată în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, cel mai probabil de un pictor italian.

Copia icoanei Maicii Domnului de Ostrobramsk care se păstrează în Capela „Maicii Bunului Sfat” a fost dăruită comunității din Chișinău de Ana Bordzinskaia la 18 iulie 1862. Autorul copiei este necunoscut. Icoana, păstrată în biserica „Providența Divină”, a fost transferată, după confiscarea sfântului lăcaș în anul 1963, în capela din cimitirul de pe strada Valea Trandafirilor. Din mărturiile credincioșilor, icoana se afla în biserică și era una dintre cele mai venerate icoane, enoriașii rugându-se, sub călăuzirea preoților, în fața ei. În anul 1989, când biserica catolică a fost restituită comunității din Chișinău, icoana a fost readusă în actuala catedrală, în anul 2011 trecând printr-un proces de restaurare și amplasată în locație ei actuală.

Vă propunem și o rugăciune pe care i-o putem adresa Maicii Domnului de Ostrobramsk, în special azi, 16 noiembrie, când îi este comemorarea:
 
O, Maica mea, preasfântă Fecioară Maria,
mă încredințez cu totul milei tale și nespusei tale îndurări,
acum și pururea, dar mai ales în ceasul morții.
Îți încredințez sufletul și trupul meu,
speranțele și bucuriile, suferințele și nenorocirile!
Depun în mâinile tale sfinte viața și clipa morții mele,
astfel încât, prin grija ta, toate faptele și acțiunile mele
să fie conforme cu intențiile tale sfinte
și cu voința Fiului tău preaiubit.
Amin

Pr. dr. Petru Ciobanu