„Evangheliile nu ne spun despre apariția lui Isus cel Înviat sfintei Fecioare”, a spus sfântul Papă Ioan Paul al II-lea într-una dintre predicile sale. „Întrucât, totuși, a stat atât de aproape de crucea Fiului ei, a trebuit să participe într-un mod special la învierea sa.” O tradiție bisericească foarte antică mărturisește că Isus i-a apărut mai întâi Maicii sale. Acest lucru s-a întâmplat pentru că ea este prima și principala co-răscumpărătoare a omenirii, aflându-se în perfectă unire cu Fiul ei. În acest caz, apariția Celui Înviat a avut loc fără martori, deoarece avea motive complet față de apariția femeilor și ucenicilor. Cristos urma să-i consoleze pe apostoli și pe femei și să-i dobândească definitiv pentru opera lui. Preasfânta Fecioară Maria, rânduită ca Maica neamului omenesc împăcat cu Dumnezeu, nu a încetat nici pentru o clipă să rămână în perfectă unire cu Preasfântă Treime. De aceea, speranța învierii lui Isus a trăit mereu în inima ei.
 
Nu știm cum exact i-a apărut Isus Maicii sale. El i-a apărut Mariei Magdalena în așa fel încât, într-un prim moment, ea nu l-a recunoscut. Ucenicilor care mergeau spre Emaus el li s-a alăturat ca însoțitor pe drum. Apostolilor adunați în Cenacol, le-a apărut trecând prin ușile încuiate. Ne putem imagina că el i s-a arătat Maicii sale în așa fel, încât ea imediat a recunoscut noua sa stare glorificată și și-a dat seama că de acum înainte el nu va trăi pe pământ așa ca mai înainte. După ce a experimentat cea mai cumplită suferință, o bucurie imensă a copleșit-o pe Maria. Să devenim și noi părtași la această bucurie sfântă!
 
Sfântul Toma de Aquino, în fiecare an la Paști, îi sfătuia pe ucenicii săi să nu uite să o felicite pe sfânta Fecioară Maria pentru învierea Fiului ei. Exact acest lucru îl facem tot parcursul Timpului Pascal, rostind cuvintele rugăciunii Regina coeli, care în această perioadă a anului liturgic înlocuiește rugăciunea Îngerul Domnului: „Bucură-te, Regina cerului! Aleluia! Căci acela pe care ai fost vrednică să-l porți, Aleluia! A înviat precum a zis, Aleluia! Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Aleluia! Bucură-te și te veselește, Fecioară Maria, Aleluia! Căci Domnul a înviat cu adevărat, Aleluia!”. Să ne rugăm Ei pentru învierea noastră din orice păcat și pentru ca să fim în perfecta unire cu Isus Cristos. Să luăm decizia de a trăi această perioadă a Timpului Pascal împreună cu sfânta Fecioară Maria.
 
Pr. Vasili Cohanovschi