Cu toții cunoaștem aproape pe de rost Litania lauretană, cu toată avalanșa de titluri acordate sfintei Fecioare Maria. Unul dintre titlurile cu care sfânta Biserică apelează la Maica lui Dumnezeu și care, cred, că îi încurajează cel mai mult pe păcătoși, este titlul de Scăparea păcătoșilor.
 
Atunci când nu ești înțeles, când ești apăsat de dificultăți și probleme, la cine mergi să găsești înțelegere și susținere? Desigur, la mama. Mama este cea care, indiferent de situație, este mereu dispusă și gata oricând să te primească, să te asculte și să te ajute. Atunci când, ca și creștin, păcatele te-au depășit, când nu știi cum și nu poți să te ridici, la cine mergi să găsești înțelegere și ajutor? Desigur, la Mama cerească, la Maria. Ea este cea care poate oferi adăpost oricărui păcătos.
 
Sfântul Leopold Mandic obișnuia să spună: „Avem în cer inima unei mame. Fecioara, Mama noastră, care la picioarele crucii a simțit toată suferința posibilă pentru o creatură umană, înțelege necazurile noastre și ne mângâie”.
 
Pentru a simți această predilecție a Mariei față de cei păcătoși, ni se cere să avem modestia și umilința de a ne recunoaște păcătoși, iar această conștiință trebuie să ne împingă spre sacramentul Reconcilierii, care este locul privilegiat pentru a trăi experiența milostivirii lui Dumnezeu și a celebra sărbătoarea întâlnirii cu Tatăl.
 
În toate aparițiile sale, Maria vine cu același îndemn constant: de a ne converti și de a ne ruga pentru convertirea păcătoșilor. Este mare durerea ei ca Mamă să-și vadă copiii departe de Dumnezeu. Toate mesajele, lacrimile de sânge, îndemnurile sale ne vorbesc despre preocuparea și grija față de cei păcătoși. Sfânta Fecioară le spunea copiilor la Fatima: „Rugați-vă mult și jertfiți-vă pentru păcătoși, fiindcă multe suflete merg în iad, deoarece nu este cine să se jertfească și să se roage pentru ele”.
 
Maria este Mama lui Isus care s-a întrupat ca „să nimicească lucrările diavolului” (1In 3,8) și pentru a-i mântui pe cei păcătoși. Ea stă între Fiul ei și noi. De aceea, să nu uităm niciodată că ea este pentru întreaga Biserică, deci și pentru noi, cea mai puternică mijlocitoare la tronul milostivirii lui Dumnezeu. La ea oricând putem găsi adăpost și scăpare.
 
Pr. Mihai Balan