Este un episod simpatic, deoarece îl vedem pe Isus care săvârșește un miracol pentru a face posibilă o sărbătoare de nuntă. Pe de altă parte, este un episod cu o semnificație profundă. Episodul este povestit doar de evanghelistul Ioan.
În localitatea Cana, din Galileea, era o nuntă la care fusese invitată și mama lui Isus și, probabil, prin ea a fost invitat și Isus cu ucenicii săi. În timpul ospățului, Maria își dă seama că s-a terminat vinul și îi zice lui Isus: „Nu mai au vin”. Răspunsul lui Isus este mai degrabă surprinzător: „Ce vrei de la mine, femeie? Încă nu a venit ceasul meu”. Mama lui Isus le zice slujitorilor: „Faceți tot ce vă va spune”. Erau acolo șase vase de piatră, puse pentru curățirea iudeilor, fiecare de circa o sută de litri. Isus le-a zis: „Umpleți vasele cu apă”. Ei le-au umplut până sus. Atunci Isus le-a spus: „Scoateți acum și duceți nunului”. Și i-au dus. Nunul a gustat apa prefăcută în vin. El nu știa de unde este vinul, slujitorii însă care scoseseră apa, știau. Nunul l-a chemat atunci pe mire și i-a zis: „Orice om pune la masă mai întâi vinul cel bun și numai după ce au băut bine, îl pune pe cel mai puțin bun. Dar tu ai ținut vinul bun până acum”. Și evanghelistul conclude: „Aceasta a fost prima minune pe care a săvârșit-o Isus; era la Cana, în Galileea; astfel și-a arătat slava și ucenicii lui au crezut în el” (In 2 1-12).
Din câte observăm, sfânta Fecioară Maria intervine acolo unde observă lipsa, golul, absența. Atenția și grija maternă a Mariei observă orice lipsă. Maria observă o lipsă profundă: în simbologia Vechiului Testament vinul reprezenta plinătatea bucuriei. Maria se situează astfel între vechea și noua alianță, iar prima „manifestare” a gloriei lui Isus ni se prezintă prin intermediul Mamei sale.
Lipsa vinului poate fi simbolul tuturor lipsurilor noastre profunde. Există destule situații în care parcă nimic nu mai merge: uneori apare o lipsă continuă, nu se întrevede nicio soluție la situația în care ne aflăm. În acest caz, trebuie să apelăm la altcineva, la Cel Atotputernic, la cel care ne poate salva. Să fim atenți, să auzim și să ascultăm de cuvintele mamei lui Isus: „Faceți tot ceea ce vă va spune”. Iar aceasta ar fi suficient!
Pr. Gabriel Cochiorca