În casele comunității salezienilor, răspândite în 137 de țări, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri este întotdeauna o dată deosebită. Acest lucru nu se datorează doar devoțiunii salezienilor față de Sfânta Fecioară Maria, ci și faptului că ei comemorează „ziua de naștere a Oratoriului”, care a început în Italia.
 
Oratoriul propriu-zis nu este o creatură a sfântului Ioan Bosco; de obicei, pentru a-i cunoaște creatorul genial, trebuie să ne întoarcem până la sfântul Filip Neri. Am putea spune că sfântul Ioan Bosco, chiar și pentru ceea ce exista deja în Dieceza de Milano, a fost capabil să dea un nou stil și o nouă vitalitate unei realități pastorale care era deja foarte rodnică în sine.
 
Tinerii care frecventează oratoriul se întâlnesc zilnic sau la sfârșit de săptămână pentru momente asociative, recreative, de fraternizare, dar și de formare și conviețuire.
 
Încă de la venirea în Moldova, în anul 2005, Pr. Sergio Bergamin, fondatorul comunității saleziene din Chișinău, a dat viață și continuă să anime Oratoriul acestei comunități, pe lângă alte servicii variate în beneficiul populației și al Bisericii.
 
Vineri, 9 decembrie 2022, membrii comunității și tinerii „responsabili” din Asociația Prietenilor lui Dominic Savio s-au întâlnit pentru o cunoaștere reciprocă, urmată de un moment de rugăciune și apoi de un altul, convivial, cu clasica pizza.
 
În dimineața zilei următoare, aproximativ 30 de tineri - de diferite vârste și cu diferite niveluri de angajament - s-au întâlnit pentru a-și proclama „promisiunea” de angajament apostolic și educațional față de colegii lor mai tineri, urmând exemplul sfântului Dominic Savio, „sfântul lor titular”. Acești tineri de valoare sunt de neprețuit în activitatea de zi cu zi a Oratoriului, dar cu atât mai mult în zilele obositoare ale taberei „Vara Împreună”, la care anul acesta au participat peste 300 de copii și tineri din tot Chișinăul.

C. L.