La 21 aprilie 2016, începând cu ora 10.00, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc masa rotundă cu tema „Polonezii la Soroca”, scopul principal al căreia a fost scoaterea din uitare a comunității poloneze din această urbe moldavă.

Masa rotundă a fost deschisă de doamna Elena Ploșniță, care a salutat audiența în numele Muzeului, spunând că astfel de evenimente sunt binevenite și exprimându-și speranța că vor fi organizate și pe viitor. Bucuria de a lua parte la această masă rotundă și-a arătat-o Excelența Sa Artur Michalski, ambasadorul Republicii Polonia la Chișinău, unul dintre organizatorii evenimentului. Dânsul a menționat despre rolul credinței în istoria poporului polonez, credință pe care polonezii o mărturisesc deja de 1050 de ani. La rândul său, Preasfințitul Anton Coșa, episcop de Chișinău, a menționat că un loc aparte în inima sa îl ocupă credincioșii de origine poloneză, bază a comunității catolice din Dieceza de Chișinău. Ghenadie Topolnițchi, președintele Asociației obștești „Zen Club”, polonez originar din Soroca și inițiatorul acestei mese rotunde, a vorbit despre cum a descoperit urmele prezenței poloneze și catolice în orașul său natal și cum a luat ființă ideea organizării unui astfel de eveniment.

A urmat partea a doua a evenimentului, compusă din conferințe științifice despre polonezii din Soroca. Primul a luat cuvântul dr. Ion Tentiuc de la Muzeul Național de Istorie, prezentând conferința cu tema: „Prezența poloneză în cetatea Soroca în perioada medievală și premodernă”, în care a vorbit despre cercetările arheologice de la cetate și descoperirea urmelor prezenței armatei poloneze aici. Următoarea conferință a fost susținută de doamna Aurelia Felea, având tema: „Cetatea Soroca și pârcălabii în relațiile moldo-polone (sf. sec. XV – sec. XVII)”. Doamna Lilia Zabolotnaia a adus în atenția publicului conferința cu tema: „Biserica Catolică din Soroca. Noi mărturii documentare (sf. sec. XIX – înc. sec. XX)”, în care a vorbit, pornind de la surse arhivistice inedite, despre comunitatea catolică din Soroca în perioada respectivă, despre numărul credincioșilor catolice și despre eforturile lor de a zidi un locaș de cult catolic. Proiectul construcției bisericii catolice la Soroca a fost tema centrală a conferinței doamnei Tamara Nesterov: „Arhitectura bisericii catolice – act de afirmare a identității etnico-istorice a polonezilor din Soroca”, prezentând imagini de arhivă cu proiectul arhitectural al sfântului locaș de cult care așa și nu a mai fost ridicat. Următoarea conferință a fost susținută de Pr. Petru Ciobanu și a avut ca temă: „Comunitatea catolică din Soroca în perioada interbelică”, în care a vorbit despre viața și problemele cu care s-a confruntat parohia soroceană în perioada aflării ei în componența Diecezei de Iași. Ultima dintre conferințe a fost a doamnei Nelea Saganov și a avut drept subiect „Lupta catolicilor din Soroca împotriva închiderii bisericii în perioada sovietică”.

Pr. Petru Ciobanu