În perioada 28-31 martie a avut loc la Barcelona un simpozion dedicat pastorației tinerilor organizat de Consiliul Conferințelor Episcopilor din Europa. Tema a fost „«Mergea împreună cu ei» (Lc 24,15). A însoți tinerii pentru a răspunde în mod liber la chemarea lui Cristos”.

Pe parcursul celor patru zile de discuții și dezbateri în centrul atenției au fost tinerii și necesitatea însoțirii lor pe drumul credinței. Lucrările s-au desfășurat în trei etape. Plecând de la analiza identității tinerilor, continuând cu provocărilor socio-culturale europene a însoțirii lor și concluzionând cu figura sau identitatea însoțitorului.

Pentru Președintele CCEE, cardinalul Angelo Bagnasco, prezent la întrunire, figura prin excelență a însoțitorului este Cristos, adevăratul și unicul maestru. Dacă cultura contemporană pare că nu mai are nimic de spus tinerilor, nimic care să le umple inima și viața, atunci Cristos este cel care le poate reda umanitatea și un sens al existenței. Ba chiar mai mult, îi poate face noi evanghelizatori.

Patru tineri din țări diferite (Albania, Ungaria, Spania, Olanda) au făcut o reflecţie asupra figurii și importanței pe care o are însoțitorul, pornind de la experiențele personale. Prezența preotului sau a unei surori a fost decisivă în schimbarea vieții și întoarcerii la Dumnezeu.

În cadrul simpozionului un moment practic important a fost așa numitul „Târg al bunelor practici”, unde participanții au împărtășit experiențele și inițiativele care au succes în diecezele lor.

Simpozionul din Barcelona, organizat de CCEE, a reafirmat necesitatea angajării mai active a Bisericii în însoțirea tinerilor, punându-l pe Cristos în centrul oricărei inițiative.

La simpozion au participat 275 de delegați. Dieceza de Chișinău a fost reprezentată de Pr. Marcin Januś și Pr. Mihai Balan.

Pr. Mihai Balan