Cu deosebită grijă pastorală, şi în acest an Episcopul de Chişinău, Preasfinţitul Anton, le trimite un mesaj de speranţă şi bucurie tinerilor din parohiile Diecezei de Chişinău cu ocazia Zilei Tineretului, marcată în fiecare an la nivel parohial în Duminica Floriilor.

După ce la Ziua Mondială a tineretului de la Madrid a participat o delegaţie impresionantă de tineri catolici din Moldova, şi ţinând cont că anul acesta această întâlnire va fi organizată la Rio de janeiro, în Brazilia, unde probabil vor putea fi prezenţi puţini tineri din Dieceză, Episcopul de Chişinău îi îndeamnă pe tinerii catolici din parohiile Diecezei să participe cu entuziasm şi responsabilitate la întâlnirile organizate în Dieceză (Ziua diecezană a Tieretului de la Bălţi şi Reculegerile pentru tineri de la Raşcov), care încep cu Ziua Tineretului la nivelul fiecărei parohii. Reproducem mesajul Preasfinţitului:

 

Dragi tineri, ştiţi cu toţii că în Duminica Floriilor din fiecare an, se celebrează Ziua Mondială a Tineretului. Acest lucru a fost dorit de fericitul papă Ioan Paul al II-lea, un papă al tinerilor, un papă cu o inimă de tânăr.

Deja în aprilie 1984, cu ocazia Anului Sfânt, şi la fel şi în anul următor, în martie 1985, cu ocazia Anului Internaţional al Tineretului, Papa s-a întâlnit cu tinerii reuniţi la Roma, şi atunci a manifestat dorinţa ca tinerii să se întâlnească în fiecare an într-o sărbătoare a lor. Astfel în anul 1986 a avut loc prima Zi Mondială a Tineretului, în Duminica Floriilor. La încheierea celebrării sfintei Liturghii din această sărbătoare, papa Ioan Paul al II-lea spunea: "Ziua Tineretului - înseamnă tocmai acest lucru: a merge în întâmpinarea lui Dumnezeu, care a intrat în istoria omului prin misterul pascal al lui Isus Cristos. … El doreşte să vă întâlnească mai întâi pe voi, tinerii. Fiecăruia doreşte să spună: «Urmează-mă! Eu sunt calea, adevărul şi viaţa". Astfel s-a născut tradiţia Zilelor Mondiale a Tineretului celebrate în Duminica Floriilor, la nivel local, în dieceze şi în parohii.

Cu această ocazie, mă adresez vouă, dragi tineri din Dieceza de Chişinău, prin intermediul acestor rânduri, dorind să vă încurajez şi să susţin căutările voastre pe tărâmul credinţei, amintindu-vă că şi Papa emerit Benedict al XVI-lea v-a adresat un mesaj pentru Ziua Mondială a Tineretului din anul acesta, propunându-vă să meditaţi de-a lungul acestui an la acel îndemn misionar pe care Cristos l-a lăsat întregii Biserici: ”Mergeţi şi faceţi ucenici din toate naţiunile!” (cf. Mt 28,19).

Această invitaţie este de mare actualitate. Omenirea trece printr-o perioadă istorică nouă marcată de progresul tehnic, care face ca raporturile interumane să devină mult mai uşor de construit, însă creează şi premisele unei globalizări fără discernământ, care poate goli omul de spiritualitate. În acest sens există pericolul de a construi multiple relaţii umane pierzând însă din vedere acea relaţie specială, om şi Dumnezeu, care face lumea mai bună, fiind garanţia oricărui succes. Papa emerit Benedict spunea: ”Omul care-l uită pe Dumnezeu este fără speranţă şi devine incapabilă să-l iubească pe semenul său. Pentru aceasta este urgent să se dea mărturie despre prezenţa lui Dumnezeu pentru ca fiecare s-o poată experimenta: este în joc mântuirea omenirii şi mântuirea fiecăruia dintre noi.”

Vă invit dragi tineri, să participaţi în număr cât mai mare la întâlnirea parohială pe care păstorii voştri v-o propun, făcând împreună o adevărată sărbătoare a credinţei. Puteţi iniţia tot felul de acţiuni, desigur înainte de toate pe plan spiritual, dar sunt bine venite şi alte iniţiative cu caracter cultural, sportiv sau culinar, la care să vă invitaţi prietenii şi cunoscuţii voştri ca să participe împreună cu voi, arătându-le bucuria lui Cristos ce vă umple inimile. Scopul final să fie acela de a oferi şi altora posibilitatea de a se apropia de Dumnezeu. Vă doresc o duminică plină de bucurie sfântă!

 

Cu binecuvântare,

 

 

+ Anton Coşa

Episcop de Chişinău