Sâmbătă, 19 mai începând cu orele 10.30, la Creţoaia va avea loc Întâlnirea tinerilor din Dieceza de Chişinău, la care vor participa grupuri de tineri din toate parohiile Diecezei. Cu această ocazie, Preasfinţitul Anton a ţinut să le transmită un mesaj de speranţă şi bucurie, reprodus în rândurile care urmează.

“Bucuraţi-vă mereu în Domnul!” (Fil 4,4)

Dragi tineri, întâlnirea anuală a tineretului catolic din Dieceza de Chişinău este pentru întreaga noastră Biserică un motiv imens de bucurie şi speranţă sfântă. Este ziua în care tinerii noştri ne arată tuturor, im mod public şi solemn, ce înseamnă pentru ei credinţa în Dumnezeu şi apartenenţa lor la Biserica lui Cristos. Este o zi sfântă şi binecuvântată ce ne apropie pe toţi de Dumnezeu şi ne face să simţim că suntem cu toţii o singură familie.

Tema acestui an v-a fost dată chiar de Sf. Părinte Benedict al XVI, care luând invitaţia apostolului Paul adresat creştinilor din Filipi, la o trăire a credinţei în bucurie sfântă, o adresează tinerilor din lumea întreagă, cu ocazia întâlnirii lor anuale la nivel diecezan, spunându-le: “Bucuraţi-vă mereu în Domnul!” (Fil 4,4).

Dacă aţi parcurs rândurile reflecţiei Sf. Părinte, aţi putut înţelege ce înseamnă adevărata bucurie, care nu poate fi confundată cu o simplă stare de spirit de moment sau cu diferite amăgiri. Sf. Părinte insistă asupra faptului că bucuria este un element central al vieţii de credinţă şi că Biserica are vocaţia de a aduce lumii bucuria. Și tinerii au nevoie, în contextul dificil de azi, să simtă că trăirea credinţei aduce bucurie.

Dragii mei, şi eu la rândul meu vă invit să trăiţi în credinţă curată şi bucurie sfântă anii tinereţilor voastre, încredinţându-vă mereu ajutorului lui Dumnezeu, urmând exemplul Preacuratei Fecioare Maria şi a atâtor sfinţi care v-au precedat pe drumul credinţei. Nu vă temeţi să spuneţi ”Da” lui Dumnezeu, în această aventură divină, pentru că nu sunteţi singuri. Vă suntem alături, preoţi şi episcop, persoane consacrate şi întreaga comunitate, şi fiţi siguri de toată susţinerea noastră, în dragoste şi adevăr! Mă bucur nespus de mult că îl veţi putea auzi pe Don Giosi Cento, oaspetele nostru de seamă, care prin muzica sa minunată vă va ridica pe aripi nevăzute spre Dumnezeu.

Datorită unor împrejurări neaşteptate, nu voi putea să fiu prezent la Creţoaie, întrucât, chiar în aceeaşi zi voi fi la Vatican unde îl voi vedea pe Sf. Părinte. Mă bucur să-i pot transmite personal despre dăruirea şi fidelitatea voastră în urmarea lui Cristos, şi sunt sigur că vă voi aduce binecuvântarea sa apostolică. Vă încredinţez păstorilor voştri, organizatorilor şi gazdei noastre, şi vă doresc o zi de neuitat. Ulterior vom preciza unde va avea loc întâlnirea voastră pentru anul viitor. Până atunci, ”să ne bucurăm mereu în Domnul”!

+Anton Coşa Episcop de Chişinău