Către toți preoții, persoanele consacrate
și întregul popor al lui Dumnezeu din Dieceza de Chișinău!

Dragi confrați întru preoție, dragi persoane consacrate, iubit popor al lui Dumnezeu!

Să începem cu celebrarea penitențială din Miercurea Cenușii perioada Postului Mare și, odată cu aceasta, să pornim din nou pe un drum de purificare și de reînnoire spirituală, care ne va ajuta, fără îndoială, să ajungem la o convertire personală cât mai profundă. Cu privirea îndreptată spre Cristos, cel care a suferit și a murit pentru noi, iar apoi a treia zi a înviat biruitor, vom încerca să aprofundăm valoarea postului și a abstinenței, a rugăciunii și a carității creștine, realități pe care, deși le cunoaștem și, poate, că le și practicăm destul de des, totuși, trebuie să recunoaștem că există și riscul să cădem în capcana superficialității și a automatismelor.

Pentru un creștin matur în credință, astfel de perioade sunt o adevărată binecuvântare. Experiența ne arată că an de an acești frați și surori ai noștri, care au ajuns să înțeleagă profunzimea chemării lor creștine, participă cu entuziasm și dăruire la toate inițiativele propuse de Sfânta Biserică prin glasul Sfântului Părinte Papa, al episcopului și al preoților din propriile comunități parohiale. Pentru aceasta îi aduc laudă și mulțumire bunului Dumnezeu! Însă poate că există și creștini care se lasă luați de valul grijilor pământești și se dedică mai mult celor trupești decât celor sufletești și motivează astfel puțina lor participare la viața comunității cu necesitatea de fi prezent în viața societății și de a-și asigura cele necesare traiului. Din acest punct de vedere ne este greu să facem reproșuri. De aceea, în calitate de păstor și părinte sufletesc, vă invit să fim înțelegători unii față de alții și să ne unim în rugăciune, pentru ca iubirea lui Dumnezeu să topească în toate sufletele gheața insuficienței credinței, neîncrederea în Providență și frica pentru ziua de mâine și să-i ajute pe toți să găsească acel echilibru atât de necesar unui creștin matur în credință.

Cu această adresare vă invit pe toți, dragi frați și surori în Domnul, să conștientizăm valoarea și importanța timpului Postului Mare pe care îl începem și să nu pierdem ocazia pe care Dumnezeu ne-o pune în față pentru binele nostru spiritual. Vă invit să citiți și să meditați Mesajul Sfântului Părinte pentru Postul Mare 2017, în care veți găsi o invitație de a aprofunda cuvântul lui Dumnezeu în fiecare zi, cuvânt care este la baza tuturor practicilor noastre religioase. Parabola omului bogat şi a săracului Lazăr (cf. Lc 16,19-31) pe care Sfântul Părinte ne-o propune spre reflecție ne poartă spre concluzia de a prețui mai mult cuvântului lui Dumnezeu în viața noastră, pentru că acesta „este o forță vie, capabil să trezească convertirea în inima oamenilor şi să orienteze din nou persoana spre Dumnezeu”.

Închei acest mesaj folosindu-mă de cuvintele Sfântului Părinte din mesajul amintit mai sus: „Duhul Sfânt să ne conducă să parcurgem un adevărat drum de convertire, pentru a redescoperi darul cuvântului lui Dumnezeu, să fim purificați de păcatul care ne orbește şi să-l slujim pe Cristos prezent în frații nevoiași”.

Vă doresc tuturor un Post Mare rodnic și binecuvântat!

† Anton Coșa