„Este posibil de a reîncepe mereu. Şi în aceste luni întunecate de pandemie îl auzim pe Domnul înviat care ne invită să reîncepem, să nu pierdem niciodată speranţa”. Acesta a fost primul mesaj de Paști al Papei Francisc, la începutul Vigiliei Pascale.
 
Puternice și semnificative sunt cuvintele Sfântului Părinte: „Chiar şi din dărâmăturile inimii noastre Dumnezeu poate construi o operă de artă, chiar şi din fragmentele ruinate ale umanităţii noastre Dumnezeu pregăteşte o istorie nouă”. Aceasta este o invitație clară de a nu ceda în fața resemnării.
 
„Învăţăm că putem să-l găsim pe Cel Înviat pe chipul fraţilor, în entuziasmul celui care visează şi în resemnarea celui care este descurajat, în zâmbetele celui care se bucură şi în lacrimile celui care suferă, mai ales în cei săraci şi în cel care este pus la margini”.
 
Papa Francisc i-a îndemnat pe toți să „parcurgă căi noi” și să meargă „în direcţia contrară mormântului”. Îndemnul de „a merge în Galileea”, este preluat din textul evanghelic al învierii lui Isus, pentru că așa se spune celor care l-au văzut prima dată după înviere.
 
A merge în Galileea „înseamnă a învăţa că, pentru a fi vie, credinţa trebuie să pornească din nou la drum. Şi apoi să ne încredinţăm, fără prezumţia că ştim deja totul, ci cu umilinţa celui care se lasă surprins de căile lui Dumnezeu”.
 
La sfârșit, Sfântul Părinte a amintit că a merge în Galileea înseamnă și a merge la cei care sunt departe, „adresând vestea celui care duce înainte cu trudă viaţa zilnică, celor excluşi, celor fragili, celor săraci, pentru a fi chip şi prezenţă a lui Dumnezeu, care merge să caute fără a înceta pe cel care este descurajat sau pierdut...în ochii săi nimeni nu este ultimul, nimeni nu este exclus”.

C. L.