Sfânta Liturghie a Crismei, pe care episcopul de Chișinău a prezidat-o în Catedrala „Providența Divină”, este unul dintre cele mai importante momente ale anului pentru prezbiteriul diecezan. Întreaga comunitate preoțească, inclusiv persoanele consacrate, s-au adunat în jurul păstorului diecezei pentru a-și reînnoi făgăduințele de la hirotonirea preoțească și a-și confirma devotamentul personal față de Biserică.
La începutul liturghiei, episcopul a vorbit despre valoarea comuniunii ecleziale, la care fiecare trebuie să fie parte: „Sfântul Părinte Papa Francisc scrie în Enciclica sa Fratelli tutti că „viața subzistă acolo unde există legătură, comuniune, fraternitate” (nr. 87). Pentru o Biserică locală, Liturghia crismei din Joia Mare este dovada cea mai elocventă a adevărului conținut în cuvintele papei, întrucât ea manifestă legătura, comuniunea și fraternitatea dintre episcop, preoți, persoane consacrate și laici, iar asta dovedește că acea Biserică locală – în cazul nostru Dieceza de Chișinău – este o Biserică plină de viață”.
În cuvântul de deschidere, PS Anton a amintit și de aniversarea a 30 de ani de la înființarea Administraturii Apostolice: „Sunt foarte bucuros să mă văd înconjurat astăzi de confrații mei preoți cu care împart „jugul plăcut și povara ușoară” (cf. Mt 11,30) a poporului credincios din tânăra noastră Biserică locală, care anul acesta împlinește 30 de ani de când sfântul Ioan Paul al II-lea a înființat Administratura Apostolică”.
În cadrul predicii, episcopul a vorbit despre valoarea preoției, ca un dar de la Dumnezeu pentru comunitatea de credincioși, însă un dar care cere fidelitate: „Într-adevăr, prin impunerea mâinilor episcopului și ungerea cu Sfântul Duh, fiecare preot a primit o misiune nobilă: aceea de a le duce săracilor vestea cea bună, de a le proclama celor captivi eliberarea și celor orbi, recăpătarea vederii, de a le reda libertatea celor asupriți, de a vesti un an de bunăvoință al Domnului (cf. Lc 4,18-19); de a lega rănile celor cu inima zdrobită, de a-i mângâia pe cei mâhniți (cf. Is 61,1-2), o misiune care poate deveni izvorul unei bucurii nebănuite dacă fiecare creștin – preot sau laic – rămâne legat de Isus Cristos, „apostolul și marele preot al mărturisirii noastre” (Evr 3,1)”.
Cu inima deschisă și sinceră, PS Anton i-a chemat pe preoți să fie martori ai adevăratei bucurii, care izvorăște din întâlnirea cu Isus: „Haideți să ne întrebăm sincer, fiecare pe sine însuși, dacă domnește în noi această bucurie sfântă, în noi, care ne întâlnim zilnic cu Isus Cristos în cuvântul divin și în preasfânta Euharistie? În viața noastră preoțească găsesc ușor credincioșii noștri semnele bucuriei sfinte, a satisfacției spirituale, a smereniei și evlaviei curate? Sfântul Francisc de Sales spunea că „un gram de exemplu bun valorează mai mult decât o tonă de cuvinte”. Câtă nevoie au credincioșii noștri de un astfel de exemplu bun din partea noastră! Dragii mei, haideți să nu ne lăsăm copleșiți de griji, de dificultăți, de probleme de tot felul. Da, există atâtea greutăți pe drumul slujirii noastre, pentru că diavolul nu doarme, dar să nu uitați: Isus vă poate ajuta să le depășiți, pentru că are nevoie de voi, de slujirea voastră, dar nu oricum: el vă vrea bucuroși, pentru ca să deveniți, la rândul vostru, bucurie pentru cei pe care el vi i-a încredințat spre păstorire”.
Și în continuare: „Bucuria trebuie să fie și trăsătura vieții voastre, chiar dacă nu puține sunt greutățile pe care le aveți de înfruntat. Fiți încrezători în Providență, „nu vă îngrijorați pentru ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ea însăși!” (Mt 6,34), ci căutați bucuria în ascultarea și citirea cuvântului lui Dumnezeu și în împărtășirea cu Isus Euharisticul”.
În timpul liturghiei, preoții și-au reînnoit făgăduințele de la hirotonire. Ulterior, episcopul a sfințit și binecuvântat uleiurile sfinte pe care parohii le-au luat în parohiile lor, pentru ca acestea să fie instrumente de har în administrarea sacramentelor.
Înainte de încheiere, vicarul general a adresat episcopului un mesaj de felicitare și a mulțumit preoților și persoanelor consacrate pentru slujirea generoasă pe care o oferă comunității de credincioși. Un gest foarte frumos a fost făcut de credincioșii parohiei și de călugărițe, care au oferit flori fiecărui preot înainte de încheiere.
C. L.
Link galerie foto