„Pe săraci îi aveți totdeauna cu voi” (Mc 14,7).
 
Aceasta este tema pe care Papa Francisc ne-a încredințat-o tuturor cu ocazia Zilei Mondiale a Săracilor, care va fi celebrată în întreaga Biserică duminică, 14 noiembrie.
 
Prin mesajul său, Sfântul Părinte ne îndeamnă să redescoperim în cei săraci „în mod mereu nou trăsăturile cele mai genuine ale feței Tatălui. «Ei au multe să ne învețe»”. În același timp, ne îndeamnă să trăim o caritate profundă, adică aceea a „unui Tată pentru săraci și aproape de săraci”. Acest lucru îl învață pe Isus, care „nu numai că este de partea săracilor, ci împărtășește cu ei aceeași soartă”.
 
Papa cere ca Ziua Mondială a Săracilor „să se poată înrădăcina tot mai mult în Bisericile noastre locale și să se deschidă la o mișcare de evanghelizare care să-i întâlnească în primă instanță pe săraci acolo unde se află ei. Nu putem aștepta ca să bată la ușa noastră, este urgent să ajungem la ei în casele lor, în spitale și în reședințele de asistență, pe străzi și în colțurile întunecate unde se ascund uneori, în centrele de refugiu și de primire”.
 
Și noi vrem să fim o Biserică în ieșire, care știe să meargă să-i întâlnească pe cei săraci acolo unde trăiesc și, de asemenea, suferă; o Biserică ce știe să dialogheze și cu cei săraci și acesta este un aspect foarte important în acest timp al drumului sinodal.
 
De aceea, îndemn comunitatea noastră eclezială să se simtă responsabilă pentru cei săraci și mulți sunt angajați în această iubire tăcută și concretă față de ei, de la parohi la persoane consacrate, de la lucrătorii „Caritas”-urilor parohiale la diferitele organizații sociale. Trebuie să fim din ce în ce mai responsabili și să facem și mai mult, pentru că săracii sunt și așteaptă.
 
Atenția față de cei săraci ar trebui să fie însoțită și de gesturi concrete de credință și caritate. De aceea, cer ca, în această Zi, atenția față de cei săraci să fie reală, invitându-i să se împărtășească la masa euharistică, rugându-ne cu ei și pentru ei, iar după liturghie să se împărtășească și la masa carității fraterne și generoase. Invitați-i pe credincioși să aducă daruri alimentare la jertfa de la picioarele altarului pentru a fi împărțite săracilor. Mai mult, după liturghie, mergeți la casele săracilor, duceți-le ceea ce este necesar, stați la masa lor împărțind mâncare și speranță.
 
Doresc ca Ziua Mondială a Săracilor să nu fie doar sărbătorirea unei zile diferite, ci și începutul unui alt mod de a-i sluji și de a iubi pe cei săraci; poate că acest lucru se întâmplă deja, însă trebuie să existe mai mult entuziasm, mai multă generozitate, atenție față de săracii de aproape și de departe, până la cei necunoscuți.
 
„Săracii sunt adevărați evanghelizatori”, a spus Papa Francisc. Așadar, evanghelia carității să fie izvorul unui mod mereu nou de a fi o comunitate de credincioși pe acest pământ.
 
Sâmbătă, 13 noiembrie, am invitat și săracii noștri la Catedrala „Providența Divină”, pentru a împărtăși darul Euharistiei, iar după liturghie și pâinea carității. Desigur, pe lângă cei săraci, am invitat și persoanele consacrate, preoții disponibili și credincioșii angajați în operele noastre de caritate.
 
Le mulțumesc tuturor celor care, în diferite moduri, sunt aproape de cei săraci, făcând ceea ce e posibil, pentru că, așa cum spune Papa Francisc, „și noi suntem săraci”.
 



† Anton Coșa
Episcop de Chișinău