Dragi tineri și tinere iubitori de Dumnezeu,

Tuturor ne este cunoscută scena Bunei-Vestiri, când, trimis de Dumnezeu, arhanghelul Gabriel îi anunță preasfintei Fecioare că ea va deveni mama Fiului lui Dumnezeu. Acest eveniment reprezintă pentru Maria începutul unei „aventuri” care o va conduce până la picioarele crucii, până la Rusalii și până la ridicarea ei cu trupul și sufletul la cer, arătându-ne fiecăruia dintre noi destinul pe care l-a pregătit Tatăl ceresc tuturor celor care, cu inimă curată, primesc mesajul evangheliei.

Dar pe acest drum de credință al Mamei noastre cerești există un eveniment care descoperă inima plină de milostivire, dorința sinceră de a ajuta, grija imensă față de aproapele a Mariei: vizita ei la verișoara sa Elisabeta (cf. Lc 1,39-56). Și este de admirat credința și forța tinereții acestei tinere care, în pofida distanței, „s-a dus în grabă către ținutul muntos” (Lc 1,39) nu doar pentru a-i da o mână de ajutor rudei sale însărcinate, ci și pentru a împărtăși cu ea bucuria Bunei-Vestiri.

Spiritul cu care Maria face acest drum este redat de evanghelistul Luca în cuvintele: „Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă” (Lc 1,39). Și tocmai aceste cuvinte au fost alese de Papa Francisc drept temă pentru Ziua Mondială a Tineretului care va fi găzduită de capitala Portugaliei, orașul Lisabona, în perioada 1-8 august. Și pentru că acest moment se apropie cu pași rapizi, se cuvine să ne pregătim bine pentru acest eveniment. Printre diversele inițiative puse la cale de Comisia pentru Copii și Tineret, una este deosebit de importantă pentru mine, ca păstor al Diecezei de Chișinău, dar cred că și pentru fiecare dintre voi. Este vorba de Ziua Diecezană a Tineretului, care va avea loc în Parohia „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Grigorăuca în ziua de sâmbătă, 6 mai. Alegerea locației nu a fost întâmplătoare, făcând referire la tema aleasă: „Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă” (Lc 1,39), aceeași cu cea a întâlnirii de la Lisabona.

Ziua Diecezană a Tineretului vă va oferi posibilitatea de „a vă ridica și a ieși la lumină”, pentru ca astfel să vă cunoașteți mai bine între voi, tinerii din diferitele comunități ale Bisericii noastre locale, să vă împărtășiți credința, gândurile, bucuriile, planurile de viitor, poate chiar durerile și dezamăgirile. Și toate astea vor avea loc în întâlnirile pe grupuri mai mici, care vor urma imediat după deschiderea solemnă a Zilei. Provocarea cea mai mare ce vă va implica pe fiecare va fi căutarea răspunsului la întrebarea: „Ce putem face noi, tinerii?” Și știu că puteți face multe lucruri bune și utile Bisericii.

Și pentru că „unde doi sau trei sunt adunați în numele lui Isus, este și el acolo, în mijlocul lor” (cf. Mt 18,20), punctul culminant al Zilei va fi sfânta Liturghie; iar pentru ca fiecare să-și poate elibera conștiința și curăța sufletul de păcate și, astfel, să-l primească într-o inimă curată pe Isus, înainte de liturghie preoții vor fi disponibili pentru a asculta mărturisirile și a dezlega de păcate.

După ce vă veți fi întărit cu Pâinea cerească, veți fi întăriți trupește și cu pâinea materială, bucuria Zilei continuând a fi împărtășită după prânz în cadrul jocurilor. La finalul acestei zile pline de tinerețe, va fi anunțată parohia care va găzdui întâlnirea tinerilor din anul 2024, iar tinerilor acestei parohii le va fi înmânată Crucea Zilei Diecezane a Tinerilor.

Dragii mei, așteptând să vă reîntâlnesc, vin cu îndemnul: „Ridicați-vă și mergeți în grabă” spre Lisabona trecând pe la Grigorăuca, având-o pe Maria ca exemplu și stea călăuzitoare.



Cu dragoste părintească,
† Anton, al vostru episcop