Mesajul Papei este un îndemn să nu așteptăm Săptămâna Sfântă pentru „a deveni bărbați și femei mai buni”, ci pentru a folosi acest timp pentru convertire, mergând alături de Isus spre Ierusalim: „Iată, noi urcăm la Ierusalím...” (Mt 20,18). Postul Mare este un timp de a reînnoi credința, speranța și caritatea”.
 
În timpul Postului, care ne duce la sărbătoarea Paștelui, se cere să ne amintim de Cel ce „s-a umilit pe sine făcându-se ascultător până la moarte, până la moartea pe cruce” (Fil 2,8) și să retrăim călătoria: „În acest timp de convertire reînnoim credinţa noastră, luăm "apa vie" a speranţei şi primim cu inimă deschisă iubirea lui Dumnezeu care ne transformă în fraţi şi surori în Cristos.”.
 
Aspectele importante ale Postului Mare, necesare convertirii, sunt postul, rugăciunea și pomana.

Mesajul își concentrează atenția asupra celor trei virtuți teologice: credința, speranța și iubirea. Credința „ne îndeamnă să primim adevărul și să-i devenim martori”, lăsându-ne să fim atinși de cuvântul lui Dumnezeu. Speranța, care este „ca o apă vie (In 4,10) ne permite să ne continuăm calea”. În sfârșit, iubirea, care este „impulsul inimii ce ne face să ieșim din noi înșine și care generează legătura împărtășirii și comuniunii”.
 
Concluzia Sfântului Părinte este, de asemenea, o urare: să pornim la drum, să ne convertim și să împărtășim. „Iubiţi fraţi şi surori, fiecare etapă a vieţii este un timp pentru a crede, a spera şi a iubi. Acest apel de a trăi Postul Mare ca parcurs de convertire, rugăciune şi împărtăşire a bunurilor noastre să ne ajute să revizităm, în amintirea noastră comunitară şi personală, credinţa care vine de la Cristos viu, speranţa însufleţită de suflul Duhului şi iubirea a cărui izvor inepuizabil este inima milostivă a Tatălui”.

C. L.