Astăzi a fost publicat Mesajul Papei pentru Postul Mare, care va începe la 2 martie, cu celebrarea ceremoniei de impunere a cenușii.
 
În mesajul său, Sfântul Părinte face referire la următorul text biblic paulin: „Să nu obosim în a face binele, căci la timpul potrivit vom secera, dacă nu vom deveni leneşi! Aşadar, acum, cât avem timp, să facem bine tuturor” (Gal 6,9-10a). 
 
În prima parte a mesajului, Papa Francisc vorbește despre relația dintre seceriș și secerător, care „este Dumnezeu însuși, ce, cu generozitate, continuă să semene semințe de bunătate în omenire”. Secerișul bun este posibil doar prin ascultarea asiduă a cuvântului lui Dumnezeu, care „duce la maturitate o ascultare gata de acțiune” și prin înțelegerea faptului că „un prim rod al binelui semănat se găsește în noi înșine și în relațiile noastre zilnice, chiar și în cele mai mici gesturi de bunătate”. Cuvântul lui Dumnezeu este cel care „ne lărgește și ne înalță și mai mult privirea: ne anunță că cea mai adevărată recoltă este cea escatologică, cea a zilei de pe urmă, a zilei fără apus”.
 
În partea a doua, Papa Francisc ne invită să nu obosim în a face bine (cf. Gal 6,9), dar nici să nu obosim să ne rugăm: „Isus a învățat că este necesar să ne rugăm mereu, fără a obosi vreodată (cf. Lc 18,1)”. În text, papa ne propune să nu obosim în nimic: „Să nu obosim să scoatem răul din viața noastră. Fie ca postul trupesc la care ne cheamă Postul Mare să ne întărească spiritul în lupta împotriva păcatului. Să nu obosim să cerem iertare în sacramentul Penitenței, știind că Dumnezeu nu obosește niciodată să ierte. Să nu obosim să luptăm împotriva concupiscenței. Să nu obosim să facem binele prin caritate activă față de aproapele nostru. În acest Post, să practicăm milostivirea dând cu bucurie”.
 
Ultima parte a mesajului este un îndemn de a nu renunța în perioada Postului Mare: „Să-i cerem lui Dumnezeu perseverența răbdătoare a agricultorului (cf. In 5,7) pentru a nu renunța la a face binele, pas cu pas”.
 
Pe scurt, Postul Mare, definit ca un timp propice pentru recoltare, „ne invită la convertire, la o schimbare de mentalitate, pentru ca viața să-și aibă adevărul și frumusețea nu atât în a avea, cât în a dărui, nu atât în a acumula, cât în a semăna binele și a împărți”.

C. L.