La Vatican a fost publicat astăzi tradiționalul Mesaj al Sfântului Părinte pentru Postul Mare, care are următorul titlu: „Asceza Postului Mare, itinerar sinodal”.
 
În prima parte, textul mesajului ne îndeamnă să luăm în considerare trei aspecte ale Postului Mare: „ascetismul”, „sinodalitatea” și „schimbarea la față”.
 
Reflecția are ca referință evanghelică evenimentul „schimbării la față”, iar Papa Francisc definește Postul Mare ca fiind un parcurs de „asceză”. „În acest timp liturgic Domnul ne ia cu el şi ne duce deoparte. Chiar dacă angajările noastre obişnuite ne cer să rămânem în locurile din totdeauna, trăind un cotidian adesea repetitiv şi uneori plictisitor, în Postul Mare suntem invitaţi să "urcăm pe un munte înalt" împreună cu Isus, pentru a trăi cu poporul sfânt al lui Dumnezeu o experienţă deosebită de asceză”. Este o invitație de a trăi Postul Mare ca pe un eveniment de „asceză”, pornind de la propriile lipsuri în credință pentru a ajunge la întâlnirea cu Cel Înviat. Este un timp de reflecție asupra propriei vieți, acceptând un drum care necesită angajament personal și, de asemenea, experiența crucii.
 
Al doilea punct al mesajului papal este apelul la „sinodalitate”. „Ne va face bine să reflectăm asupra acestei relaţii care există între asceza din Postul Mare şi experienţa sinodală. În "retragerea" pe muntele Tabor, Isus ia cu sine trei discipoli, aleşi pentru a fi martori ai unui eveniment unic. Vrea ca experienţa aceea de har să nu fie solitară, ci împărtăşită, aşa cum este, de altfel, toată viaţa noastră de credinţă. Isus este urmat împreună”. Trebuie să mergem împreună, pe drumul pe care Isus îi cheamă pe toți să fie discipolii săi.
 
Apoi vine experiența „schimbării la față”. „Iată "vârful", destinaţia drumului. Şi procesul sinodal apare adesea greu şi uneori ne-am putea descuraja. Dar ceea ce ne aşteaptă la sfârşit este fără îndoială ceva minunat şi surprinzător, care ne va ajuta să înţelegem mai bine voinţa lui Dumnezeu şi misiunea noastră în slujba Împărăţiei sale. Drumul ascetic din Postul Mare şi, în mod asemănător, cel sinodal, au ambele ca destinaţie o schimbare la faţă, personală şi eclezială”. „Schimbarea la față” este, așadar, punctul culminant al unui parcurs de convertire personală și comunitară.
 
Papa Francisc merge mai departe și propune un parcurs pentru Postul Mare: „Pentru ca această schimbare la faţă să se poată realiza în noi anul acesta, aş vrea să propun două "cărări" de urmat pentru a urca împreună cu Isus şi a ajunge cu el la destinaţie”.

Primul este ascultarea față de Isus: „Prima face referinţă la imperativul pe care Dumnezeu Tatăl îl adresează discipolilor pe Tabor, în timp ce îl contemplă pe Isus schimbat la faţă. Glasul din nor spune: "Ascultaţi de el" (Mt 17,5)” Papa Francisc oferă și o indicație concretă: „Şi cum ne vorbeşte? Înainte de toate în cuvântul lui Dumnezeu, pe care Biserica ni-l oferă în Liturgie: să nu-l lăsăm să cadă în gol; dacă nu putem participa mereu la Liturghie, să citim Lecturile biblice zi de zi, şi cu ajutorul internetului”. Amintind de metoda sinodală, Papa Francisc amintește că „ascultarea lui Cristos trece şi prin ascultarea fraţilor şi surorilor în Biserică”.
 
Cea de-a doua cale este un îndemn „să nu ne refugiem într-o religiozitate făcută din evenimente extraordinare, din experienţe sugestive, fiindu-ne frică să înfruntăm realitatea cu trudele sale zilnice, cu durităţile sale şi contradicţiile sale”. Trebuie să avem privirea fixată la obiectivele învierii, fără a ne lăsa prinși în altceva.
 
„Postul Mare este orientat spre Paşte. Şi parcursul sinodal nu trebuie să ne înşele că am ajuns atunci când Dumnezeu ne dăruieşte harul unor experienţe puternice de comuniune”.

C. L.