Papa Francisc a publicat Mesajul pentru cea de-a XXXVII-a ediție a Zilei Mondiale a Tinerilor (www.vatican.va), adresat tinerilor din întreaga lume. Ziua tinerilor va fi celebrată în Bisericile locale la 20 noiembrie 2022, deși Dieceza de Chișinău, din motive pastorale, a celebrat-o deja la 27 august. La nivel internațional, celebrarea va avea loc la Lisabona, între 1 și 6 august 2023, cu tema „Maria a pornit și s-a dus în grabă” (Lc 1,39).
 
Mesajul este un apel către tineri să se ridice și să fie protagoniștii unui „nou început” pentru „întreaga omenire”. Tema aleasă de Papa, care amintește episodul evanghelic al Vizitării, oferă prilejul de a reflecta asupra a două acțiuni, cea de „trezire” și de „ridicare”, și asupra imaginii „tinerilor în mişcare, nu imobili în faţa oglinzii pentru a contempla propria imagine sau "închişi" în reţele”.
 
În centrul mesajului se află distincția dintre graba în sensul bun și graba în sensul rău. În primul caz, graba ne duce „spre întâlniri concrete, spre o primire reală a celui care este diferit de noi, aşa cum s-a întâmplat între tânăra Maria şi bătrâna Elisabeta. Numai aşa vom depăşi distanţele - între generaţii, între clase sociale, între etnii, între grupuri şi categorii de orice gen”.
 
În cel de-al doilea caz, graba nepotrivită „ne face să trăim superficial, să luăm totul cu uşurinţă, fără angajare şi fără atenţie, fără a participa cu adevărat la lucrurile pe care le facem; graba de atunci când trăim, studiem, muncim, îi frecventăm pe alţii fără a ne pune capul şi, cu atât mai puţin, inima”.
 
Papa Francisc a adresat o invitație călduroasă la „marele pelerinaj intercontinental al tinerilor care va culmina cu ZMT de la Lisabona”, dorind să împărtășească tinerilor visul de a putea „experimenta din nou bucuria întâlnirii cu Dumnezeu şi cu fraţii şi surorile”, de a simți prezența lui Cristos înviat în propria viață.

C. L.