Cea de-a 107-a ediție a Zilei Mondiale a Migrantului și Refugiatului va fi celebrată la 26 septembrie, iar Papa Francisc a transmis deja mesajul său, intitulat „Spre un noi tot mai mare”.
 
În mesajul său, pontiful face referință la enciclica Fratelli tutti, și apelul său este o reamintire a faptului că „la sfârșit nu mai există alții, ci doar un «noi»” (Fratelli tutti, 35).
 
Mesajul, subdivizat în șase teme, tratează într-un mod special tema familiei comune, făcând referire și la tema casei comune, pe care o găsim în documentul Laudato si, semnat de Papa Francisc în anul 2015, și care are drept obiectiv un „noi” ce poate și trebuie să devină din ce în ce mai larg și mai primitor.
 
Papa a cerut Secției Migranți și Refugiați a Dicasteriului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale să înceapă imediat o campanie de informare, pentru a transmite tuturor conținutul mesajului său, obiectiv pentru care va fi oferită susținerea multimedia, materialele informative și reflecțiile teologilor și experților, care vor ajuta la aprofundarea temei alese de Sfântul Părinte.
 
Este bine cunoscut cât de apropiată îi este Papei Francisc problema migranților și cum el urmărește personal evenimentele, din rice colț al lumii, legate cei care își părăsesc țara și pleacă în căutarea unei vieți mai bune.
 
În ultimele zile, Papa a vorbit despre ceea ce se întâmplă în Croația și Bosnia, unde sunt peste treizeci de mii de migranți. El a susținut personal înființarea a două servicii. Primul serviciu pentru primirea, îngrijirea și acordarea sprijinului psihologic în centrele de tranzit, unde sunt găzduite în prezent multe familii cu copii și minori neînsoțiți. Un al doilea serviciu, pe de altă parte, are misiunea de a asigura furnizarea de îmbrăcăminte, pături, produse alimentare și articole de protecție sanitară, inclusiv pentru prevenirea răspândirii Covid.

C. L.