În prima zi a fiecărui an este celebrată Ziua Mondială a Păcii, care a fost instituită de Papa Paul al VI-lea, prin mesajul său din decembrie 1967, și a fost celebrată pentru prima dată în ianuarie 1968. Pe fundal era războiul din Vietnam și speranța unui armistițiu în conflictul care dura din 1955.
Cea de-a 55-a ediție a Zilei Mondiale a Păcii va fi celebrată la 1 ianuarie 2022, iar Papa Francisc, și-a transmis deja mesajul cu ocazia acestui eveniment, care va fi un motiv de reflecție, și a identificat trei contexte extrem de actuale asupra cărora trebuie să reflectăm și să acționăm. De aici și titlul zilei: „Educația, munca și dialogul între generații: instrumente pentru edificarea unei păci durabile”.
Papa Francisc propune o nouă lectură a necesităților vremurilor prezente și viitoare, și ne invită la „o lectură inovatoare ce răspunde la necesitatea timpului actual și viitor, îndemnându-i pe toți să citească semnele timpurilor cu ochii credinței pentru ca direcția acestei schimbări să retrezească noile și vechile întrebări cu care este just și necesar a se confrunta”.
Comunitățile creștine din întreaga lume sunt chemate să parcurgă itinerarii de pace și la fel de important este pentru credincioși să fie făcători de pace. Mesajul Papei Francisc este un îndemn de a aduce pacea în locurile în care se formează noile generații, precum și la locul de muncă, pentru ca pacea să aibă din ce în ce mai mult ca izvor dialogul.
Papa Francisc, în mesajul său, pune întrebări comunităților creștine: „Cum pot contribui instrucțiunea și educația la construcția unei păci durabile? Munca, în lume, răspunde mai mult sau mai puțin la necesitățile vitale ale ființei umane despre dreptate și libertate? Generațiile sunt cu adevărat solidare între ele? Cred ele în viitor? Conducerea societăților reușește să lanseze, în acest context, un orizont de pacificare?”
Cu siguranță, pacea necesită un răspuns comun și la acesta speră papa, îndemnându-i pe toți să trăiască Ziua Mondială a Păcii ca pe un moment de solidaritate și rugăciune.
C. L.