„Nu există vocaţie fără misiune. A deveni aproapele, ca bunul samaritean (cf.
Lc 10,25-37), permite să se înţeleagă "miezul" vocaţiei creştine: a-l imita pe Isus Cristos care a venit pentru a sluji şi nu pentru a fi slujit (cf.
Mc 10,45)”.
Cu această ocazie, Papa Francisc și-a publicat Mesajul pentru cea de-a 60-a ediție a Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Vocații, care va fi celebrată duminică, 30 aprilie 2023, cu tema „Vocația: har și misiune”.
„Chemarea Domnului este har, este dar gratuit şi, în acelaşi timp, este angajare de a merge, de a ieşi pentru a duce evanghelia”, explică Papa în textul publicat în aceste zile. „Animat de Duhul, creştinul se lasă interpelat de periferiile existenţiale şi este sensibil la dramele umane, ţinând cont mereu de faptul că misiunea este lucrarea lui Dumnezeu şi nu se realizează singuri, ci în comuniunea eclezială, împreună cu fraţii şi surorile, conduşi de păstori”.
Papa a vorbit și despre vocația sa proprie: „Uneori chiar năvăleşte în mod neaşteptat. Aşa a fost pentru mine la 21 septembrie 1953 când, în timp ce mergeam la sărbătoarea anuală a studentului, am simţit stimulentul de a intra în biserică şi de a mă spovedi. Acea zi a schimbat viaţa mea şi i-a dat o amprentă care durează până astăzi”.
Potrivit Sfântului Părinte: „Misiunea comună pentru noi toţi creştinii este aceea de a mărturisi cu bucurie, în orice situaţie, cu atitudini şi cuvinte, ceea ce experimentăm stând cu Isus şi în comunitatea sa care este Biserica. Şi se traduce în fapte de milostivire materială şi spirituală, într-un stil de viaţă primitor şi blând, capabil de apropiere, compasiune şi duioşie, împotriva curentului faţă de cultura rebutării şi a indiferenţei”.
„În Biserică, toţi suntem servitori şi servitoare, conform diferitelor vocaţii, carisme şi slujiri”.
„Duhul Domnului înviat să ne zdruncine din apatie şi să ne dăruiască simpatie şi empatie, pentru a trăi în fiecare zi regeneraţi ca fii ai lui Dumnezeu Iubire (cf. 1In 4,16) şi să fim la rândul nostru generativi în iubire”, conchide Papa Francisc, „capabili să ducem viaţă pretutindeni, în special acolo unde există excludere şi exploatare, lipsă şi moarte. Aşa încât să se lărgească spaţiile iubirii şi Dumnezeu să domnească tot mai mult în această lume”.
C. L.
Sursa foto: Vatican Media