„Pacea în calitate de cale de speranță: dialog, reconciliere și convertire ecologică" este tema Mesajului Papei Francisc cu ocazia celei de-a 53-a Zile Mondiale a Păcii, care este sărbătorită pe 1 ianuarie.
 
Papa folosește imaginea unei clădiri care urmează a fi construită pentru a defini pacea, o cale care trebuie parcursă împreună pentru a căuta binele comun. „Lumea nu are nevoie de cuvinte goale, ci de martori convinși, de împăciuitori deschiși la dialog fără excludere sau manipulare”. Este nevoie de confruntare, un angajament de a căuta adevărul dincolo de diversitate, maturizând stima față de ceilalți, „până în punctul de a recunoaște fața unui frate în inamic”.
 
În mesajul său, Papa amintește frăția ca o vocație a umanității, o sursă de dialog și încredere între oameni, atacă abuzurile de putere și ne invită să luăm în considerare memoria trecutului pentru un viitor de pace.
 
Un alt pas important este chemarea „la conștiința morală și voința personală și politică”, deoarece pacea vine din inimă. Papa Francisc revine să vorbească despre iertarea care „ne mărește capacitatea de a deveni femei și bărbați ai păcii”.
 
La final, Papa Francisc afirmă convertirea ecologică, ca un nou aspect asupra vieții, reiterând enciclica Laudato si.