Preasfințitul Anton Coșa a participat, în mod spiritual, așa cum a fost cazul multora dintre colegii săi, la înmormântarea Părintelui Gelu (Gheorghe) Miclăuș, alături de care a parcurs drumul spre sfânta Preoție. Înmormântarea a avut loc la 23 iunie 2021, în comuna Traian din județul Bacău, România și, cu această ocazie, Preasfințitul Anton a adresat un mesaj care, la sfârșitul sfintei Liturghii de înmormântare, a fost citit de Preasfințitul Iosif Păuleț, episcopul de Iași. Redăm în continuare acest mesaj:

În Psalmul 90 există un verset care ne vorbește despre un mare adevăr, și anume că „numărul zilelor anilor noștri ajunge la șaptezeci, iar pentru cei în putere, la optzeci, însă, în cea mai mare parte, nu sunt decât trudă și chin, pentru că trec repede și noi ne ducem” (Ps 90[89],10). Cu toate acestea, ca și în cazul colegului nostru răposat, Gelu Miclăuș, unii nici măcar nu ajung la această vârstă, și asta pentru că Domnul are pentru fiecare un plan al său. Împreună cu sfântul Paul, părintele Gelu poate spune acum: „Am luptat lupta cea bună, am ajuns la capătul alergării, mi-am păstrat credința. De acum, îmi este rezervată coroana dreptății pe care mi-o va da în ziua aceea Domnul, Judecătorul cel drept” (2Tim 4,7).

Preasfințite, părintele Gelu a fost un preot al Diecezei de Iași, chiar dacă dânsul a activat ca preot fidei donum departe de țară. Și alți colegi de-ai noștri activează prin alte părți. Din păcate, nu toți colegii vom putea fi prezenți azi la înmormântarea sa, ca urmare a obligațiilor noastre pastorale; și în această situație mă aflu și eu. De aceea, vă rog pe Preasfinția voastră, păstorul acestei Dieceze, să transmiteți familiei îndurerate și tuturor celor adunați la slujba înmormântării toată apropierea noastră în rugăciune și asigurarea că nu-l vom uita niciodată.

Chiar dacă nu am avut ocazia să ne vedem mai des cu dânsul, am fost mereu în comuniune și l-am simțit prezent printre noi. Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru tot binele pe care l-a realizat fratele nostru Gelu ca om și ca păstor de suflete și îl rugăm să fie îndurător și milostiv cu dânsul și să-l facă părtaș de bucuria fericiților din cer.

Cu mii de mulțumiri și mereu în comuniune,

 

† Anton Coșa
Episcop de Chișinău