Dragi tineri din parohiile diecezei noastre, vă salut și vă îmbrățișez pe toți cu iubirea mea de păstor și părinte, chiar dacă – încă – de la distanță!

Vă mulțumesc că ați acceptat invitația mea de a vă aduna astăzi pentru a sărbători această zi, în comuniune cu toate parohiile Bisericii noastre locale. Este plăcut să știu că, în acest moment, tinerii noștri sunt adunați în jurul lui Isus Cristos, Mântuitorul nostru. De fapt, el este cel care v-a chemat pentru această zi a credinței și bucuriei.

Papa Francisc a dorit ca Ziua Mondială a Tineretului din 2021 să fie sărbătorită local în Solemnitatea lui Cristos, Regele Universului, transferând-o din Duminica Floriilor. Din motive climatice evidente, am ales să anticipăm Ziua voastră în această perioadă, mai caldă și mai plăcută, rămânând ca, în Solemnitatea lui Cristos Rege, să ne amintim de Ziua Mondială a Tineretului în cadrul liturghiilor și a programului pe care fiecare parohie îl va stabili în parte.

Sărbătoarea tinerilor este o ocazie de le a arăta tuturor chipul tânăr și primitor al Bisericii care se bucură pentru voi și recunoaște că are nevoie de prezența și de acțiunea voastră. Exact acest lucru vi-l cer și eu astăzi: dragi tineri, avem nevoie de entuziasmul vostru tineresc, de participarea voastră activă în viața parohiilor, de specificul vostru de a fi credincioși, cu un spirit nou și atent la evanghelie; avem nevoie să fiți în lume martori credincioși ai lui Cristos. Aș vrea ca în inimile voastre să fie înscrise cu litere de aur cuvintele rostite odată de sfântul Ioan Paul al II-lea: „Voi sunteți speranța mea! Voi sunteți speranța Bisericii!” Nu dezamăgiți această speranță!

Aș vrea să vă îndemn astăzi la intensificarea mărturiei voastre, așa cum reiese din tema propusă pentru Ziua voastră din acest an, prin cuvintele luate din Cartea Faptele Apostolilor: „Ridică-te! Te pun deoparte ca martor al celor pe care le-ai văzut” (cf. Fap 26,16). Aceste cuvinte vă provoacă, dragi tineri, să „vă ridicați” sau, dacă vreți, să vă treziți la realitate, să răspundeți cu drag la chemarea Domnului și să puneți în practică cuvintele și poruncile sale, ba chiar și să răspândiți vestea cea bună, așa cum a făcut și Maria, Mama lui Isus, care, după ce a spus al ei fiat – „Iată-mă” (cf. Lc 1,38), „ridicându-se, s-a dus în grabă” (Lc 1,39). Aceste cuvinte vor reprezenta tema Zilei Mondiale a Tineretului din 2023, care se va organiza la Lisabona, Portugalia, și la care sper că, având ajutorul Providenței divine, veți fi prezenți și voi într-un număr cât mai mare, pentru a fi, alături de tinerii din toate colțurile lumii, „o singură inimă și un singur suflet” (Fap 4,32).

„Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă” (Lc 1,39). Dragi tineri, aceste cuvinte ale evanghelistului Luca au o mare semnificație și sunt de o importanță capitală pentru noi toți, mai ales în aceasta perioadă de pandemie care sperăm să nu mai dureze prea mult, pentru că și așa simțim că ea a creat suficiente distanțe între noi, a întrerupt relațiile și participările noastre la întâlnirile comunitare. Mesajul pe care ni-l transmite astăzi acest cuvânt este următorul: cu toții trebuie să „ne ridicăm” și să ne reluăm drumul nostru de credință, urmându-l pe Isus, inclusiv și voi, dragii noștri tineri, bucuria și speranța noastră! De asemenea, la fel ca Maria, care se ridică și pleacă în grabă să-i slujească verișoarei sale, Elisabeta, și noi suntem chemați să-i însoțim pe cei slabi, să fim aproape de cei mici, să-i mângâiem pe cei care suferă, să le vorbim tuturor despre Isus și despre iubirea sa care ne mântuiește.

Vă mulțumesc pentru prezența voastră la această Zi de sărbătoare, care – vă spun cu toată sinceritatea și iubirea mea de părinte – aș dori să nu se încheie niciodată.

Cu salutări cordiale,

 
Al vostru episcop
† Anton