Zilele trecute s-au produs schimbări în fruntea Mișcării Creștine a Muncitorilor (MCM), în Italia cunoscută sub numele de Movimento Cristiano Lavoratori (MCL), după ce președintele Carlo Costalli și-a dat demisia, iar consiliul național l-a ales în locul său pe Domenico Delle Foglie.
Această știre, care ar putea fi considerată o știre internă italiană, a implicat, de fapt, și Biserica Catolică din Republica Moldova, având în vedere relațiile care există de aproape 20 de ani între Dieceza de Chișinău și Mișcarea Creștină a Muncitorilor.
„MCM a fost una dintre realitățile catolice ale Bisericii italiene – a comentat episcopul de Chișinău, Mons. Anton Coșa – cu care împărtășim un parcurs comun încă de la începutul anilor 2000, și care a evoluat în proiecte sociale valoroase. Am fost atunci la începutul unei călătorii ecleziale, fiind recent numit episcop”.
„Îmi amintesc – a continuat episcopul – prima întâlnire cu Tonino Di Matteo în februarie 2001. Afectivitatea și disponibilitatea lui m-au implicat și m-au făcut să sper într-o colaborare, care și-a atins rapid obiectivele concrete. Ulterior am avut ocazia să cunosc mișcarea și să-l cunosc pe Carlo Costalli, participând la mai multe Congrese naționale și aducând salutul Diecezei”.
MCM și-a dezvoltat prezența în Republica Moldova, inițial prin intermediul unor proiecte sociale și, în special, în domeniul sănătății, care au făcut posibilă furnizarea de servicii persoanelor sărace care aveau nevoie de tratament medical și medicamentos. Au urmat alte proiecte, până la deschiderea sediului Patronatului SIAS din Chișinău, în colaborare cu Fundația „Regina Pacis”. Acest birou, care este încă operațional, funcționează în beneficiul migranților care se întorc în Republica Moldova.
Colaborarea în lansarea „Mișcării pentru viață” în februarie 2014 a fost de asemenea importantă, cu prezența la Chișinău a domnului Tonino Di Matteo și a lui Carlo Casini, fondatorul „Mișcării pentru viață”, care a decedat de curând. În plus, au fost dezvoltate proiecte pentru cunoașterea limbii italiene și sprijin pentru migranții care pleacă regulat la muncă în Italia.
În toți acești ani, pe lângă Carlo Costalli, la mai multe evenimente sociale organizate de Dieceză au participat și Marco Boleo, Piero Sciacqua, Nicola Napolitano Alfonso Luzzi și Carlina Valle.
Ultimul eveniment care a văzut prezența oficială a MCM a fost cu ocazia sărbătoririi aniversării a 25 de ani la crearea structurilor centrale ale Bisericii Catolice din Republica Moldova, în septembrie 2018, în cadrul Congresului organizațiilor sociale. Piero Sciacqua a adus salutul mișcării și a conturat calea colaborării, maturizate de-a lungul anilor între cele două realități ecleziale.
„Toate acestea au fost posibile – a spus Mons. Anton Coșa – datorită prezenței lui Carlo Costalli, căruia i se adresează mulțumirirle și recunoștința mea personală din partea Bisericii din Republica Moldova. Fără sensibilitatea sa de credincios și mai ales fără hotărârea sa militantă în calitate de creștin implicat în problemele sociale, nu ar fi fost obținute rezultatele Mișcării în Republica Moldova”.
Un rol important în colaborarea dintre Dieceza de Chișinău și MCM l-a avut Mons. Cesare Lodeserto, actualmente vicar general, care, urmând indicațiile Episcopului, a avut mereu grijă de menținerea relațiilor, participând la Congrese și alte evenimente de natură internațională, așa cum s-a întâmplat la Belgrad și București, utile pentru consolidarea relației și împărtășirea obiectivele sociale și ecleziale comune.
Dieceza de Chișinău, păstrând în suflet o afecțiune profundă pentru Carlo Costalli, a salutat numirea noului președinte, în persoana lui Domenico Delle Foglie, deja cunoscut pentru colaborarea sa cu ziarul Avvenire și experiența sa în calitate de jurnalist în sudul Italiei.
„Am avut deja ocazia să-l cunosc pe noul președinte, Domenico Delle Foglie – a comentat episcopul Anton Coșa – cu ocazia ședințelor CCEE, așa cum el însuși mi-a reamintit într-un mesaj de răspuns la felicitările trimise cu ocazia numirii în noua funcție. Cunosc despre legătura sa profundă de prietenie cu vicarul general, ambii provenind de pe aceleași meleaguri, și ambii prieteni ai regretatului Arhiepiscop Cosmo Francesco Ruppi”.
Istoria lui Carlo Costalli în serviciul MCM este gravată pe marmura lucrărilor lui Dumnezeu, iar unele capitole ale pasiunii sale de credincios sunt legate și de calea Bisericii din Republica Moldova. Acesta este un aspect care trebuie să-i facă pe oameni să reflecteze asupra mâinii plugarului care lucrează în grădina Domnului.
C. L.