În Parohia „Sfântul Caetan” din Rașcov, unul dintre momentele de formare laică și de rugăciune are loc în cadrul grupului „Legiunea Mariei”. Zilele trecute, Pr. Ruslan Pogrebnîi a organizat o întâlnire în prezența unor invitați din Austria. A fost un moment important, după cum a comentat parohul, de rugăciune și de dialog cu cei veniți din afară: „Fie ca Sfânta Fecioară să ne întărească în fidelitatea noastră față de Cristos și Evanghelie”.
 
Grupul „Legiunea Mariei” este prezent și în alte parohii, coordonat de Pr. Vladimir Beleconîi și doamna Nelea Obreja.
 
Legiunea Mariei a luat naștere la Dublin, în Irlanda, la inițiativa câtorva laici care, sub conducerea tânărului Frank Duff, au dat viață unei noi forme de apostolat, începând să viziteze bolnavii și nevoiașii, doi câte doi, urmând exemplul apostolilor. 
 
Principiile care caracterizează mișcarea sunt rugăciunea în comun, lucrarea apostolică și întâlnirea săptămânală la care au datoria de a participa.
 
Viața „Legiunii Mariei” se bazează pe credința în acțiunea comună a Duhului și a Fecioarei Maria pentru răspândirea împărăției lui Dumnezeu în lume. Obiectivele prioritare ale mișcării sunt creșterea în credință membrilor săi și participarea la misiunea de evanghelizare prin apostolat direct, în special în rândul celor care sunt departe de Biserică; vizite la domiciliu la bolnavi, deținuți și familii nevoiașe; predarea catehismului în parohii; formarea tinerilor; opere de caritate; celebrarea liturgiei Cuvântului și organizarea întâlnirilor de rugăciune. Pe lângă întâlnirile de formare, membrii participă la reculegeri spirituale anuale și se angajează să recite zilnic „Catena Legionis”, o rugăciune către Fecioară care constituie legătura lor de uniune.
 
În afară de Moldova, „Legiunea Mariei” este prezentă într-un număr mare de țări de pe toate continentele, iar în ultima vreme s-a extins în Lituania, Letonia, Belarus, Estonia, Ucraina, Siberia și Kazahstan.

C. L.