Odată cu Miercurea Cenușii, care în acest an este celebrată la 22 februarie, începe perioada de post și penitență.
În Biserica Catolică, Miercurea Cenușii marchează începutul drumului spiritual, făcută, așa cum am spus, din penitență, pocăință și post. Se numește astfel datorită referinței directe la ritul care se celebrează în timpul sfintei Liturghii în acea zi: impunerea de către preot a cenușii sacre și binecuvântate, obținute prin arderea ramurilor de măslin din Duminica Floriilor din anul precedent.
Este un gest care are referințe biblice clare, și nu se referă doar la precaritatea vieții pământești, pe care o regăsim în expresia „pământ eşti şi în pământ te vei întoarce”, ci este și un semn al pocăinței omului în fața lui Dumnezeu, indicând totodată convertirea sa la cuvântul Evangheliei. Nu întâmplător preotul impune cenușa pe capul credincioșilor cu această frază: „Convertiți-vă și credeți în Evanghelie”.
Cenușa servește ca o amintire a faptului că trupul este un înveliș și că acesta se va pierde cu timpul, întorcându-se în pământ. Cu această ocazie, așadar, credinciosul trebuie să reflecteze asupra caracterului trecător al vieții, a sensului pe care îl are și, mai ales, să reflecteze asupra propriilor păcate și a slăbiciunilor trupului.
Care este semnificația biblică a cenușii? Din utilizarea cenușii se desprind două semnificații: în primul rând, ea este un semn al condiției slabe și fragile a omului. Abraham adresându-se lui Dumnezeu spune: „Iată, am îndrăznit să vorbesc cu Domnul eu, care sunt praf şi cenuşă!” (Gen 18:27) Iob, recunoscând limita profundă a propriei sale existențe, spune: „M-a azvârlit în noroi, mă asemăn cu praful şi cu cenuşa” (Iob 30,19). Dar cenușa este, de asemenea, semnul exterior al celui care se pocăiește de faptele sale rele și se hotărăște să facă un nou drum spre Domnul. Deosebit de cunoscut este textul biblic despre convertirea locuitorilor din Ninive datorită predicii lui Iona: „Și au crezut oamenii din Niníve în Dumnezeu: au vestit un post și s-au îmbrăcat cu sac de la cel mai mare până la cel mai mic dintre ei. 6 Cuvântul a ajuns la regele din Niníve. S-a ridicat de pe tronul său, și-a îndepărtat mantia de la el, s-a acoperit cu sac și s-a așezat pe cenușă” (Iona 3,5-6). De asemenea, Iudita cheamă tot poporul să facă penitență ca Dumnezeu să intervină pentru a-i izbăvi: „Toţi bărbaţii lui Israél, femeile şi copiii care locuiau în Ierusalím au căzut cu faţa la pământ înaintea templului, şi-au presărat cenuşă pe cap şi s-au încins cu saci înaintea Domnului” (Idt 4,11).
Postul este un element important în toate religiile, iar în tradiția creștină el își găsește locul perioada dintre Miercurea Cenușii și Vinerea Sfântă. Ce presupune postul din Miercurea Cenușii? În această zi, există: obligația de a lua o singură dată masa în timpul zilei (dar nu este interzis să se ia o gustare dimineața și seara), pentru credincioșii cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani; interdicția de a mânca carne pe tot parcursul zilei, începând cu vârsta de 14 ani.
C. L.